НОВИНИ

Необичайна оферта: Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
08:46, 17.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за колекционерите. Аренофилите, както ги наричат, често купуват по интернет красивите кристалчета от места, които едва ли някога ще посетят. Цената на няколко грама пясък от варненския плаж впечатли жителите на града.

Интересен факт е, че съществува етичен кодекс на колекционерите на пясък. Той не допуска купуването и продаването му, а единствено размяна.

За геолозите обаче пясъкът е не само красиви цветни зрънца, а един от най-интересните минерали. Офицерският плаж във Варна, например, е покрит изцяло с пясък от чист кварц.

Проф. Димитров - геолог: Много хубав, много ситен, пухкав, може да съперничи с кораловите плажове, с това изключение, че не са жълти, а са бели.

Само километри на юг от Варна съставът на пясъка се променя напълно.

Проф. Димитров - геолог: Бургаските плажове са черни, те са от магнетит. Още по на юг, например Алипу, са изцяло от раковини направени, много фини частици, много хубав пясък.

Освен вкаменелости на милиарди години, пясъкът често съдържа и зрънца от скъпоценни камъни и ценни метали. По българското Черноморие обаче се среща единствено злато - в много малко количество и само на плажовете край курорта Албена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карнавалът в Ница започна със зрелищно шествие
Карнавалът в Ница започна със зрелищно шествие
Рекорден прием на пилоти за ВВС
Рекорден прием на пилоти за ВВС