НОВИНИ

Ангела Меркел защити политиката си за бежанците

Ангела Меркел категорично отхвърли възможността да промени политиката си спрямо бежанците на фона на последните терористични нападения в страната.Натискът спрямо нея в тази посока се засили, след като в Германия в рамките на седмица бяха извършени четири атаки, две от които бяха дело на търсещи убежище бежанци. Меркел прекъсна отпуската си и даде по-рано от планираното традиционната си годишна пресконференция. За това как Меркел коментира последните нападения и как реагира на исканията да промени политиката си спрямо бежанците разказва Александър Андреев от "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 28.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
По света

За последните, както тя ги нарече, "ужасни убийства и покушения" в Германия, кацлерката заяви, че властите ще сторят всичко възможно, за да разкрият варварските деяния и да накажат извършителите. Дължим го на жертвите и техните близки, каза канцлерката и добави няколко силни изречения:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Фактът, че двама от извършителите са бежанци, е подигравка за страната, която ги прие, но той е подигравка и за помагачите и доброволците, които толкова се грижеха за бежанците. Той е подигравка и за много други бежанци, които наистина потърсиха при нас спасение от насилията и войната, които искат да живеят в мир в един чужд за тях свят, след като са изгубили всичко по родните си места.

Ангела Меркел призна, че терористичните атаки поставят Германия на много сериозно изпитание, защото терористите, които нарушават всички цивилизационни табута, се опитват да разклатят обществото, да всеят страх и паника.

Тя обяви, че властите подготвят мерки за справяне с проблема, които ще бъдат оповестени по-късно, но все пак изброи девет от тях: например превенция и предварително неутрализиране на радикализиращи се хора и нова служба за проследяване на комуникациите в интернет.

Тя постави акцент върху мерките за по-ефикасното връщане на мигранти и бежанци в така наречените "сигурни страни" и даде пример със сътрудничеството с Афганистан и страните от Северна Африка. В подобен контекст канцлерката спомена и България, припомняйки, че атентаторът самоубиец от Ансбах е трябвало да бъде върнат не в Сирия, а в България.

Според нея не бива да се смята, че освен Германия и още две страни, бежанците не получават адекватна закрила другаде в Европа. С което навярно имаше предвид критиките, че в България и други европейски страни бежанците не се третират както трябва.

В първоначалното ѝ изявление и после в отговор на много въпроси канцлерката се върна към прословутото си изречение отпреди 11 месеца по повод притока на бежанци: „Ние ще справим". „Тогава аз не казах, че ще е лесно. Но и днес съм убедена, че ще се справим с тази историческа задача.

Ще се справим - и през последните 11 месеца наистина се справихме с много, много неща - твърдо защити позицията си тя.

Разбира се журналистите не ѝ спестиха нито един неудобен въпрос.

Чувствате ли се виновна, Вие и либералната политика на Германия, за терористичните атентати и сексуалните посегателства? - попитаха я на два пъти.

Не, не се чувствам виновна, каза накрая Меркел, която преди това обясни, че всяко решение, което взима, е претеглено на кантара на нашите ценности; и че, разбира се, понякога има и рискове от такива решения. А въпросът дали се чувства изтощена, канцлерката отговори „Е, понякога все пак спя".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 20% от хотелите в Банско са затворени през лятото
Около 20% от хотелите в Банско са затворени през лятото
Шест кандидатури за президентския вот ще обсъждат реформаторите
Шест кандидатури за президентския вот ще обсъждат реформаторите