НОВИНИ

Антони Тренчев: С антикорупционния закон ще се разкрият повече схеми

Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" един от най младите депутати от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
09:58, 03.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Относно антикорупционния закон, внесен от г-жа Меглена Кунева Тренчев каза, че с този закон ще има повече случаи като този с ДАИ и ще има повече разкрити корупционни схеми. Тренчев поясни, че г-жа Кунева е двигателят на тази инициатива, но по закона работи целият Министерски съвет и той ще бъде вносителя, както и групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ.

По думите му с антикорупционния закон се показва ясна политическа воля да се преборим с един проблем, който и гражданите на 90% класифицират като много важен, а и партньорите от ЕК и международните институции казват, че имаме голям проблем с корупцията.

Тренчев посочи няколко основни неща в закона:
"Усилията на всички отделни органи, които до сега са функционирали относително независимо и некоординирано сега се обединяват под една шапка. Създава се един силен единен орган, ясно е кой носи отговорността, ясно е защо един сигнал е преследван, а друг не. Така се централизира цялостното усилието по гонене на корупцията.

Закона има достатъчно гаранции, че няма да има лов на вещици, каза още Тренчев.

Той посочи, че е против допълнителното възнаграждение за членовете на ВСС. „Ние преди два месеца от РБ им поискахме оставките заедно с колегите от ГЕРБ. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ ги заподозря в търговия с политическо влияние, овладяване на съдебната система“, подчерта депутатът от РБ.

Антони Тренчев обясни, че от Реформаторския блок имат предложение за намаляване на партийните субсидии. Той смята, че ДСБ и да излязат от Реформаторския блок, те пак получават субсидия. Но уточни, че не желае ДСБ да напускат РБ.

Цялата интервю с Антони Тренчев вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова ще представи кампанията Великден за всеки
Омбудсманът Мая Манолова ще представи кампанията "Великден за всеки"
Краят на илюзиите
"Краят на илюзиите"