НОВИНИ

Арести в КАТ-Благоевград. Задържан е и директорът на "Пътна полиция"

Служители на Вътрешна сигурност Благоевград и София, както и икономически полицаи нахлуха преди обед в сградата на КАТ-Благоевград. Целта е да се установят длъжности престъпления на служителите в "Пътна полиция" - Благоевград. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Задържан е директорът на Пътна полиция - Благоевград Данаил Стоицов и още петима служители по сигнали за подкуп, съобщиха кореспондентите ни в града.

bnt avatar logo
от И. Николова, М. Медарова
12:19, 22.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

В спецакцията участват представители на специализираната прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция и на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Най-вероятната причина за арестите са корупционни схеми в КАТ-Благоевград.

И към момента продължават разпитите на полицейските служители и се изземват доказателства. Телефоните на служителите също са иззети.

След 14.00 часа трима от задържаните полицаи от "Пътна полиция" бяха изведени от служители на Вътрешна сигурност. Най-вероятно всички задържани ще бъдат транспортирани в София, където ще продължи установяване на тяхната съпричастност към корупционната схема.

Началникът на "Пътна полиция" инспектор Данаил Стойцов беше изведен с белезници до задния паркинг на сградата, където се извършва претърсване на автомобила му.

;

Сред задържаните е и Николай Доганджийски, с прякор Колевеца, който е пенсиониран полицай. От няколко години той се е занимавал с регистрацията на автомобили, като срещу сумата от 200 лв. е извършвал тази услуга, за да не чакат гражданите на гишетата. Той и жена му имат офис за застраховки, който се намира пред сградата на „Пътна полиция"- в Благоевград.

;

Иван Хамбарджийски, който е собственикът на местен информационен сайт твърди, че още преди три месеца е подал сигнал. Той е получил оплаквания от граждани, че полицаите са участвали в схема за получаване на подкупи. По думите му служителите са работили с посредници за бързата регистрация на автомобили и получаване на регистрационни номера по желание на клиента.

Иван Хамарджийски: Искаш хубав номер - плащаш 100 лв. за табела. Без знанието на началника на КАТ това няма как да се случи. Неизбежно е, защото той разрешава за номер, нали две по две цифри, три еднакви...
Данаил Стоицев, директор на "Пътна полиция-Благоевград": Ама аз познавам 15 човека, които са се занимават с тази дейност.
Има ли схема наистина?
- Не, не аз в момента съм чист. Оттук-насетне каквото покаже съдът - аз се чувствам невинен.

;

Към 18 ч. приключи пресконференцията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Схемата е работела като чрез заплащане, служителите на КАТ са регистрирали по-бързо автомобилите на хората, за да не се налага да чакат.

Проведени са 15 разпита, които подкрепят обвинителната теза за престъпление по служба и корупционни схеми. Проверени са 6 автомобила и 13 офиси и домове. В служебния кабинет на началника на КАТ Данаил Стоицов е открита сума, но не беше уточнено каква е тя. Открит е и незаконно притежаван пистолет. Разработката на полицейските служители е продължила няколко месеца, като са използвани всички възможни средства за това.

От Националната следствена служба отказаха да коментират дали проверката и акцията днес е по сигнал.

Собственик на регионален сайт в Благоевград твърди, че той е подал сигнал до Вътрешна сигурност, в който твърди, че началникът на КАТ е участвал в престъпната схема.

;

По-късно през деня или най-късно утре сутринта ще стане ясно на колко от пътните служители ще бъдат повдигнати обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
47 млн. лева ще бъдат вложени за подобряване на екосистемите в Натура 2000
47 млн. лева ще бъдат вложени за подобряване на екосистемите в "Натура 2000"
Розопроизводители в Казанлък отново излязоха на протест​
Розопроизводители в Казанлък отново излязоха на протест​