НОВИНИ

Атанас Скатов подготвя скоростно изкачване на два върха над 8000 метра

В "Денят започва" Скатов сподели, че идеята му е да успее да покори Еверест и Лхотце за по-малко 24 часа. Също така, той ще опита това начинание без да консумира храна от животински произход.

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 03.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Атанас Скатов: "Изключително амбициозно и много трудно начинание съм решил да направя. Идеята беше за изкачване на Лхотце , но за да стане предизвикателството по-голямо реших да го изкача през връх Еверест. И двата върха да успея да ги изкача под 24 часа. На една такава експедиция факторите, които трябва да съвпаднат са много. Трябва да съм добре подготвен, да дойде багажа, да се аклиматизирам правилно, да бъда здрав, планината да ме пусне, да има хубаво време."

Скатов ще прекара месец в Непал, където ще се аклиматизира и ще направи последни приготовления за изкачването.

Атанас Скатов: "На 7 април заминавам за Непал, където ще се включа в международна експедиция. Още не съм решил дали първо ще изкача Еверест и после ще траверсирам към Лхотце, или обратното. Един месец по-рано ще съм там и ще се аклиматизирам. Като постепенно ще стигна до лагер едно, лагер 2 и лагер 3. Тогава ще видя каква е обстановката и ще избера кой връх първо да изкача. Имам изкачени 4 осемхилядника, но тези двата трудни."

Скатов е първият веган алпинист, изкачил връх Еверест.

Атанас Скатов: "Ям само растителна храна. За височинните лагери аз си нося храната. Този път съм подготвил повече, защото от ден на ден в световен мащаб навлиза това растително хранене. Вече има не само много добра височинна храна, има много хубави протеини с незаменими аминокиселини. Този път съм се подготвил още по-добре. Допреди три години ги нямаше тези храни и когато качвах Еверест ядох предимно картофи, ориз и спагети, а сега имам възможност да ям и веган протеини - съставен от растителни съставки."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Верижна катастрофа на магистрала Люлин​
​Верижна катастрофа на магистрала Люлин​
​Верижна катастрофа на магистрала Люлин затрудни движението
​Верижна катастрофа на магистрала Люлин затрудни движението