Производители отглеждат успешно маслини в Южна България

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и дори се радват на екологично чиста реколта. Растенията, които виреят добре и в нашите климатични условия, се радваха на голям интерес на изложението "Цветна пролет" в Пловдив.

от БНТ
07:21, 03.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Йовко Айлов от Раковски участва редовно на изложбата за цветя и декоративна растителност в пловдивския панаир. Въпреки, че се представя с голямо разнообразие от цъфтящи растения, обяснява, че тази година посетителите са търсили основно маслинови и цитрусови дръвчета.

Причината е, че те се отглеждат все по-успешно в топлите райони на България и то не само в оранжерии.

Йовко Айлов - собственик на разсадник в Раковски: Отглеждаме растения, които са вече на открито, успешно презимуват в наши условия. Подбираме подходящи сортове, които са от Северна Гърция.

Самият Йовко Айлов има над 150 маслинови дървета. Казва, че най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик, където други производители също имат насаждения. Но, Йовко Айлов се гордее и с екологично чиста реколта от маслини.

Йовко Айлов - собственик на разсадник в Раковски: Имам около 15 килограма от мои растения събрани: След като ги оберем ги слагаме във вода за 40 дни, през това време слагаме и солчица.

Процесът по обработка на маслините включва още мариноване със зехтин и оцет и естествена ферментация.

Йовко Айлов - собственик на разсадник в Раковски: До Великден ги оставяме да си ферментират и са готови след Великден за консумация. Това е най-естественият процес на маслините, без никаква химия.

Производителят от Раковски е категоричен, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните. Но съветва любителите-градинари да не експериментират с големи площи, защото все пак има риск от измръзване на растенията през зимата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
138 години от обявяването на София за столица
138 години от обявяването на София за столица
Тестват сирените за тревога днес
Тестват сирените за тревога днес