НОВИНИ

Атентаторът от Манхатън е обвинен в тероризъм

Обвинение за тероризъм за мъжа, който вчера се опита да се самовзриви на автогара в Манхатън. Американският президент Доналд Тръмп поиска спешна реформа на имиграционната система. Нападателят е дошъл в Съединените щати от Бангладеш със зелена карта. Властите на азиатската държава осъдиха нападението.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:28, 12.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Днес отвориха тунела между автогарата и площад Таймс, където вчера 27-годишният Акайед Уллах задейства прикрепено към тялото му самоделно взривно устройство. Мъжът е в болница в тежко състояние, но е разпитван. Казал е, че бил вдъхновен от нападенията по Коледа в Европа.

Искал също да отмъсти за американските въздушни удари срещу Ислямска държава, съобщават медиите. Полицията провери адреса в Бруклин, където е живял Уллах с майка си, сестра си и двамата си братя. Някои съседи не бяха изненадани от ситуацията.

Крейг Бромбърг, жител на Бруклин: Ако някой се съмнява, че сред нас живеят самотни вълци, значи не разбира какво става. Промиване на мозъци става лесно по интернет.

Президентът Доналд Тръмп поиска спешни промени в системата, която допуска чужденци в САЩ, защото там живеят техни роднини. Тръмп посочи, че през 2011 г. атентаторът се е възползвал от т. нар. верижна миграция - даване на визи за събиране на семействата на мигранти.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Има две терористични атаки в Ню Йорк през последните седмици - извършени от чужденци, дошли тук със зелени карти. Първият нападател е дошъл чрез лотарията "Зелена карта", а вторият - чрез верижна миграция. Ще прекратим и двете. Конгресът трябва да се ангажира с това.



От Бангладеш съобщиха, че Уллах е оставил в Дака съпруга и 6-месечен син.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова дава цената на водата на прокуратурата
Омбудсманът Мая Манолова дава цената на водата на прокуратурата
Близо 70 случая на туберкулоза в Благоевградска област тази година
Близо 70 случая на туберкулоза в Благоевградска област тази година