НОВИНИ

70 години брегова радиостанция „Варна радио“

Бреговата станция „Варна радио“ отбеляза своята 70-годишнина. Тя е създадена през 1947 година. По онова време там е имало само един предавател и приемник за обслужване на 1-2 кораба в наши води. Преди масовото навлизане на новите технологии „Варна радио“ е било единствената връзка между екипажите на корабите с близките им на брега. Днес основните задължения на "Варна радио", освен управлението и информационното обслужване на корабния трафик, са морската и авиационната безопасност.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов / Деян Овчаров
16:10, 12.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

36 години Мая Бонева работи във „Варна радио“. Станала е свидетел на всички транформации, през които е преминала бреговата станция.

Мая Бонева - Варна радио:
"Тук се носи 24-часова вахта, тук са честотите, на които корабите викат, когато има бедствие, когато има човек зад борда, когато се издирват рибарски лодки, въобще всякакви ситуации, свързани с безопасността. И нашата основна цел е спасяване на човешки живот на море."

Дори и с навлизането на новите технологии и почти пълната автоматизация на процесите, човешкият фактор винаги е бил от значение.

Мая Бонева - Варна радио:
"Като дейности излъчваме информация за морска безопасност - това са прогнози, навигационни предупреждения, когато се разваля времето, идват щурмови предупреждения, които трябва своевременно веднага да бъдат уведомени корабите."

От 2008 година бреговата радиостанция Варна радио е част от Държавно предприятие „Пристанищна инфруструктура“.

Инж. Златко Кузманов, директор на Дирекция "Ръководство на корабния трафик - Черно море:
"Имаме дистанционно управление на радиосредства, които позволяват връзка до около 200 мили и обслужват напълно нашия отговорен район по търсене и спасяване."

След преоборудването през 2015 година "Варна радио" е вече на нивото на най-високотехнологичните радиостанции в световен мащаб и част от Световната морска система за бедствие и безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната банка спира да финансира петролни и газови проекти след 2019 година
Световната банка спира да финансира петролни и газови проекти след 2019 година
Отрицателна е пробата за алкохол на шофьора, убил студентка в Благоевград
Отрицателна е пробата за алкохол на шофьора, убил студентка в Благоевград