НОВИНИ

Балет "Арабеск" празнува 50-годишен юбилей

Балет "Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей. Половинвековната годишнина танцьорите ще отбележат по специален начин - с премиера на балета "Ромео и Жулиета". Модерният танцов прочит на Шекспировата драма с безсмъртната музика на Прокофиев е направен от директора на трупата Боряна Сечанова.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:42, 30.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Макар и на 50 "Арабеск" показва на своите верни почитатели най-младо си лице, защото танцът е изкуството на младостта.

Боряна Сечанова, директор на балет "Арабеск": През тези 50 години "Арабеск" наистина непрекъснато е търсил, непрекъснато се е променял, но същевременно е и запазена марка за новаторство, за спектакли, които наистина са различни не само за публиката, но и различни като работа и за самите артисти, за самите творци, които ги създават.

Като хореограф, който борави с модерната танцова лексика, но излиза от лоното на класическия танц, Боряна Сечанова често успява да примами вдъхновението точно като стъпи на ярки класически партитури и този път се потапя на дълбоко в музиката на Прокофиев, за да я представи на сцената, облечена в нови модерни движения, а интересът ѝ към драмата на Шекспир е провокиран от наличието на подходящи танцьори, които в нейните очи са точните Ромео и Жулиета

Филип Миланов: За мен беше много изненадващо Боряна като ме попита дали ще изиграя Ромео, защото имаме по-пдруги типажи в трупата, които са за мен лично, аз също съм и хореограф, по-подходящи като типаж и за мен беше голямо предизвикателство.
Виктория Петрова: Аз съм я направила изключително класическа, така, както е Жулиета - тя е мила, тя е добра, тя е изпълнена със всякакви първи емоции.

Премиерата е начин "Арабеск" да обърне прожекторите от едно ярко предишно поколение танцьори към младите си, не по-малко талантливи попълнения. Дали публиката ще открие в тяхно лице своите нови любимци, които ще продължат да пишат славната история на единствената у нас трупа за съвременен танц? Ще стане ясно в следващите 50 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати във фермата в Орешак
Ден на отворените врати във фермата в Орешак
Фондация За нашите деца отбелязва днес 25-тата си годишнина
Фондация "За нашите деца" отбелязва днес 25-тата си годишнина