НОВИНИ

БАН чества 150-тата си годишнина

На днешния ден преди 150 години е създадена Българската академия на науките. Тя е най-старата и най-голяма научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Сред основателите на Българското книжовно дружество са възрожденците Марин Дринов, Васил Друмев, Гаврил Кръстевич. Кръглата годишнина се отбелязва и с тържествен концерт в Националния дворец на културата, на който присъства президентът Румен Радев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:25, 12.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В деня на годишнината Българската академия на науките отвори за безплатни посещения музеите си и Богатническата градина. Археологическият и Природо-научният музей се изпълниха с родители и деца.

Разбрахме, че БАН чества 150 години и така тя има възможност да посети Археологическия музей и ни е много интересно.
Децата се впечатлиха от съкровищницата и от големите статуи.

А бихте ли поздравили учените от БАН?

Разбира се, да продължават в същия дух и много нови открития занапред.

Честванията на 150-тата годишнина започнаха още на 2 октомври с представяне на изложби, научни постижения, ценни книги. Именно на днешната дата, обаче, на 12 октомври, в румънския град Браила през 1869 година е създадено Българското книжовно дружество, чийто приемник е БАН. Сега в Академията работят около 6000 души.

акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Искам да им кажа едно огромно благодаря за техния труд. Смятам, че БАН, както през 150-те години, е давала на българското общество и духовност, и наука, и експертиза, ще продължи да го прави и занапред, а това става с хора.

Днес академици и член-кореспонденти се срещнаха с чуждите учени, дошли да почетат годишнината. БАН поддържа връзки с повече от 50 подобни научни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали българи при тайфуна в Япония
Няма пострадали българи при тайфуна в Япония
2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години
2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години