Хотелиери и ресторантьори в Банско искат да бъде създадена карта на кулинарните области в България. Според тях това ще популяризира типичните за региона ястия и ще доведе до по-голям интерес към курортите ни, както на чуждестранни, така и български туристи. Със създаването на кулинарна карта готвачите пък ще могат да специализират в приготвянето на типичната за района кухня.
С помощта на кулинарната карта туристите по- лесно ще могат да се ориентират, къде и какво се предлага.Създаването на подобна карта ще
доведе до обособяването на специализирани ресторанти, които ще предлагат само местни ястия.
Николай Димов, шеф-готвач: “Тогава, когато се каже, че един ресторант е регионален той ще гарантира, че ще се зарежда само с продукти от тази област, от този кулинарен регион. Ще знаят, че бански суджук може да бъде произведен само в Банско.”
Като основен проблем ресторантьорите посочват това, че законът забранява да предлагат на гостите си домашно произведени ястия въпреки, че туристите искат да ги опитат. За да могат да използват отгледани в градините си зеленчуци и плодове ресторантьорите трябва да са регистрирани като земеделски производители.
Янка Рахова, хотелиер: “Бихме искали от нашите кокошки яйца да турим, бихме искали нашето производство на картофи да дадем, но се страхуваме да не направим някоя наредба или правило и избягваме или да афишираме или да го предлагаме въобще.”
За да могат ресторантьорите да предлагат на своите клиенти типичните за банския край суджуци и кървавици е необходимо те да бъдат произведени при специални условия при които температурата не бива да надвишава 7 градуса. От Агенцията по безопасност на храните в Благоевград обясниха, че ако ресторантьорите и хотелиерите искат да предлагат домашни ястия по традиционни рецепти трябва да създадат необходимите за това условия.