НОВИНИ

Над 30 хиляди глоби за превишена скорост за тази година

И тази година статистиката за пътните инциденти в страната е стряскаща. От началото на 2015-та на пътя са загинали над 660 души, а ранените са близо 9 000. Близо 800 са отнетите книжки заради употреба на алкохол в столицата, а най-много са глобите за превишена скорост. 200 ранени по-малко в столицата сравнение с миналата година регистрират от "Пътна полиция". Броят на загиналите обаче е нараснал.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
07:07, 21.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Тази година високата скорост, карането в бус лентите и неправилното паркиране са нарушенията, които шофьорите са правили най-често. Над 30 000 са глобените само за скорост в столицата. Рекордът за 2015 г. се държи от водач, преминал покрай радара със скорост от 250 километра в час. За това удоволствие заплатил глоба в размер на 1 700 лв.

Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция" - СДВР: "Хората карат много безразсъдно с много по-голяма скорост от тази, с която трябва да карат. Много от водачите са твърде невнимателни, когато управляват автомобилите си. На ден между 150-200 годни клипа на превишена скорост имаме, които ги обработваме и пускаме. Имаме много отнети книжки за неплатени глоби. Много отнети книжки имаме и за неплатени граждански отговорности."

От "Пътна полиция" отчитат и друга тенденция. Все повече жени сядат зад волана след употреба на алкохол. За това провинение в София през уикендите се отнемат средно по 10 шофьорски книжки.

Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция" - СДВР: "Една имахме с 2,27 алкохол в кръвта. Имаме 1,27, 1,50 най-драстичното беше 2,87. - Това обърнато в алкохол колко е? Половин кило водка и малко повече."

Преди и по време на празниците от полицията предвиждат засилени проверки. Патрули ще следят дали автомобилите са пригодени за пътуване в зимни условия. Ще се проверява също за употреба на алкохол, зимни губи и за обезопасителни столчета за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава визитата на външния министър Даниел Митов в Иран
Продължава визитата на външния министър Даниел Митов в Иран
Няма наплив пред НАП за възстановяване на здравноосигурителните права
Няма наплив пред НАП за възстановяване на здравноосигурителните права