НОВИНИ

Пещерата на Рождество Христово в Плевен

Сцената на Рождество Христово беше представена днес на централния площад пред общината в Плевен. Макетът на пещерата с яслите, в които се е родил Исус Христос е изработен по поръчка на плевенската католическа енория "Света Дева от Фатима".

bnt avatar logo
от Никодим Даневски
22:11, 20.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Моделът на пещерата край Витлеем пресъздава скромната обстановка в святата нощ, когато на света се появява Спасителят.

Отец Венцислав Николов, католическа енория „Света Дева Мария от Фатима": "Ставаме свидетели на една сцена, чиято действителност се е разиграла преди 2 хиляди години. ...Говорим за Исус Христос, който се ражда, виждаме неговото семейство - Дева Мария, Свети Йосиф..."

През целия ден днес плевенчани се трупаха около моделът на витлеемска пещера за да видят как преди повече от 2 хилядолетия се е родил Христос.

Анелия Петрова: "На мене лично ми показва това, че можем да живеем и с много и с малко. Но като че ли много по-щастливи бихме били, ако живеем с малко, но с мярка..."

Макетът е проектиран и изработен за три седмици от плевенските художници Иван Велчев - Йово и Маргарит Иванов,а основните фигури са дарени от Полската католическа църква и се показват за първи път.

Иван Велчев - Йово: "Тука каноните не са толкова строги, въпроса е че има една традиция в католицизма, която предлага такива идеи да се материализират в този вид".

Макетът на витлеемската пещера беше изложен само днес в центъра на града, а от утре ще стане част от рождественската украса в плевенския католически храм „Света Дева от Фатима".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах Абдеслам е бил проверяван на три пъти от френската полиция
Салах Абдеслам е бил проверяван на три пъти от френската полиция
Село Баня предпочитан курорт за Нова година
Село Баня предпочитан курорт за Нова година