НОВИНИ

Баща мечтае един ден да може да говори със сина си

Баща мечтае един ден да може да говори със сина си. 10-годишният Константин Вагелов страда от аутизъм. Момчето посещава Центъра за специална образователна подкрепа в Свиленград, но има нужда и допълнителна рехабилитация, за да може да проговори. Сега баща му Коста разчита на помощта на добри хора, които да дарят средства в кампанията „Българската Коледа“.

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 20.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Константин се ражда недоносен и прекарва 2 седмици в кувиоз. Когато е на 3 годинки, семейството забелязва, че момчето прави странни периодични движения. Веднага търсят консултация със специалисти, а лекарите поставят диагнозата– аутизъм. Детето е диагностицирано преди 7 години и не е комуникативно

Коста Вангелов: В момента той не говори. Говори си някакви негови думички, когато е спокоен

Преди 3 години майката на Константин изоставя семейството и заминава за Англия. За да може да се грижи за него, бащата се връща в родния Свиленград. Там има и специализиран център, в който 10-годишното момче получава отлични грижи от екип професионалисти. А баща му Коста е категоричен, че вижда напредък в състоянието му.

Коста Вангелов: С всеки изминал месец той се променя, реагира по различен начин на различни. Неща, които преди време ги е подминавал и не е реагирал, сега му правят впечатление.

За да продължи напредъка на Константин обаче, са необходими допълнителни грижи и още различни видове терапии. Това е причината семейството да се обърне за помощ към Българската Коледа.

Юлия Илиева, директор ЦСОП „Стефан Василев“: Има нужда и от други терапии, които не се практикуват от нашите специални педагози. Това са терапии, които подпомагат развитие на детето. Те са скъпо струващи, а ние нямаме как да осигурим средства за това.

Единственото, за което всички мечтаят, е един ден Константин да се преобщи към другите деца – да може да комуникира и да казва от какво има нужда.

Коста Вангелов: На моменти съм сънувал, че той е проговорил и си говорим с него.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незряща жена е читател на годината на Столична библиотека за 2017
Незряща жена е читател на годината на Столична библиотека за 2017
Протест на жители на хисарско село срещу концесията на местните минерални извори
Протест на жители на хисарско село срещу концесията на местните минерални извори