НОВИНИ

БЧК раздава 5 вместо 21 хранителни продукта

Засега от БЧК ще раздават само 5 от предварително предвидените 21 продукта за нуждаещите се. Причината - фирмите, които не са спечелили обществените поръчки са обжалвали процедурата. Затова решението ще дойде от Върховният административен съд в края на февруари. И още - олиото и захарта отпадат от списъка с продукти, защото не са подписани договори за доставки.

Милена Кирова
от Милена Кирова Антоанета Чакандракова
18:07, 07.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Най-необходимите хранителни продукти - това ще получат 255 000 души в 22 области в цялата страна. На някои места раздаването вече започна, в столицата пунктовете ще бъдат в готовност да отворят вратите си в понеделник. Нуждаещите се, които са одобрени от Агенцията за социално подпомагане, ще получат брашно, леща, спагети, компот и конфитюр.

Някои от предвидените 21 продукта няма да бъдат раздавани поне до края на февруари, защото фирмите обжалват обществените поръчки. Решението кой какво да доставя ще вземе Върховният административен съд. Олиото и захарта отпадат изцяло от списъка.

Василка Каменова - заместник-генерален директор на БЧК: "Хората са изключително разочаровани, че ги няма тези два продукта, които са много предпочитани и желани за всички правоимащи. За съжаление фирмите, които са спечелили процедурата са отказали да подпишат за доставка. Това е нашата информация, която имаме от Агенцията за социално подпомагане."

Опитите ни да разберем защо се е получило така, удариха на камък - от Агенцията така и не вдигнаха телефона си.

Пловдивчани вече се наредиха на опашка, за да получат и малкото продукти, за които има подписан договор. Живка Христова е сред първите дошли.

Живка Христова: "Като са ни ограничени паричките, каквото и да ни дадат, всичко ще харесаме."

Но признава, че предпочита помощта да бъде под формата на пари.

Живка Христова: "Може да си купя лекарства вместо леща, защото аз тази 3 килограма леща ми се струва, че за 2 години няма да изям."

Освен сухи пакети, нуждаещите се имат право да получат и топъл обяд. 112- души, колкото е и капацитетът на социалната кухня в столичния квартал Младост- толкова се редят всеки ден на опашка, за да получат топла супа и основно ястие.

Валентина Бурова - специалист "Социални дейности" в ОП "Социален патронаж": "Имаме детска трапезария, имаме обществена трапезаря, имаме и социална кухня. Ние имаме диетолози, които правят менюто за месец напред."

Минка Томова - пенсионер: "Ако не е тази храна, аз специално съм загубена, защото съм сама. И съм с 219 лева пенсия. - И до къде стига тая пенсия? - Ами давам 100 лева за лекарства само... правете си сметка."


;

Петър се реди на опашката всеки ден, за да отмени 93-годишната си майка.

Петър Попов - пенсионер: "И съм доволен от папането. И като ме питат как се казвам казвам, че съм Марко Тотев Промоциев. - Защо? - Защото всичко вземам на промоция."

А ако остане някой лев от пенсията казва, че не си купува нищо за себе си. Пак на промоция храни две бездомни кучета..., защото знае какво е да няма какво да ядеш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел за серията от сексуални нападения в Кьолн в новогодишната нощ
Ангела Меркел за серията от сексуални нападения в Кьолн в новогодишната нощ
10 новородени бебета в АГ болница Света София навръх Ивановден
10 новородени бебета в АГ болница "Света София" навръх Ивановден