НОВИНИ

Бъдещето на Европа на скорости

България трябва да бъде активна страна в дискусията за бъдещето на Евросъюза и на Европа - каза пред "По света и у нас" служебният вицепремиер Деница Златева. Тя откри форум, посветен на 60-та годишнина от Договорите от Рим, поставили началото на обединена Европа. Официалното честването е 25 март в италианската столица. Кръглата маса в Софийския университет организира Италианското посолство в България.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Оператор: Мартин Костов
19:21, 10.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Бялата книга, предложена от председателя на Еврокомисията Юнкер е отправна точка за много сериозна дискусия за бъдещето на Европейския съюз, каза вицепремиерът Деница Златева.

Деница Златева, служебен вицепремиер: За нас като държава - членка на ЕС е изключително важно да не останем с усещането, че сме част от периферията, защото ние сме и външна граница на ЕС. При тази силна миграционна криза е много важно да има интегриран подход. В тази връзка смятам, че България може да играе водеща роля, нищо че е малка страна за това каква Европа искаме да имаме и за това каква България искаме да имаме в Европа.

За България изключително важна тема е бъдещата кохезионна политика през 2020 година, подчерта Деница Златева, защото като по - слабо развита държава за нас е важно тази политика да продължи и това ще е един от основните приоритети в бъдещото българско председателство на Европейския съвет. Шест десетилетия след подписването на Римските договори, намирането на формула за промяната в съюза няма да е лесно.

Стефано Балди, посланик на Италия в България: Трите най-важни постижения на Европейския съюз са мир, просперитет и прогрес. И мирът е най- важното от всички. Това ще ни помогне да разберем какво бъдеще на Европа да изберем.

Участниците в кръглата маса подчертаха, че в Европа моделът на търсене на решения са дискусиите. Но само визията на Брюксел не е достатъчна, трябва инициатива и отговорност от всяка от страните-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Мария Пиргова, Христо Дунчев и Александър Атанасо​в
Избори 2017: Мария Пиргова, Христо Дунчев и Александър Атанасо​в
Избори 2017: Мариана Тодорова, Коалиция „АБВ - Движение 21“
Избори 2017: Мариана Тодорова, Коалиция „АБВ - Движение 21“