НОВИНИ

Обвързаха живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита

До 2025 г. може да се удължи живота на въглищните централи у нас, осигуряващи 40% от електричеството, ако токът за домакинствата бъде либерализиран. Това е условието на Европейската комисия, за да разреши ТЕЦ-овете да бъдат подпомогнати чрез закупуване на предоставени от тях мощности, стана ясно по време на енергиен форум в столицата.

Николай Минков
от Николай Минков
12:23, 07.11.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Ресорният министър Теменужка Петкова увери, че излизането на битовите потребители на свободния пазар няма да повиши сметките за тока. От енергийния системен оператор заявиха, че ако базовите въглищни централи затворят, след 5 години България ще има проблем с осигуряване на енергийните доставки.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Работим за това от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. определена част от регулираната цена всъщност да бъде на пазарен принцип. Хората трябва да бъдат абсолютно спокойни.
Пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на първо място означава по голяма възможност за избор, означава конкуренция и съответно означава по-ниски цени, по-добри условия за бита и за всички потребители.
Пълната либерализация не е еднократен акт. Това е процес, който ще продължи няколко години, но ние трябва да дадем ясна заявка, да имаме ясна визия как ще се случи и в какъв времеви период. Нормалният период е между 3 до 5 години.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще направи изявление по повод избора на нов главен прокурор
Президентът ще направи изявление по повод избора на нов главен прокурор
Военен парад в Москва
Военен парад в Москва