НОВИНИ

Протест на жителите на Атия срещу изграждане на депо за опасни отпадъци

С протест започна вторият работен ден на новоизбрания кмет на Созопол - Тихомир Янакиев. Жители на Атия настояват той да не подписва документи за въвеждане в експлоатация на Центъра за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, който беше изграден само на 500 метра от крайните къщи на селото.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:07, 07.11.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Протестът събра хората пред сградата на Община Созопол, а новоизбраният кмет поясни, че в деня на клетвата му комисия от РДНСК и РИОСВ е поискала от него да подпише протокол за въвеждане в експлоатация на първия етап от депото за опасни битови отпадъци. Кметът Тихомир Янакиев заяви, че първо трябва да се запознае с цялата документация за проекта. Опасенията му са, че вторият етап предвижда изграждане на депо за съхранение и преработка на строителни отпадъци.

Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Ако се споразумеем и го приемем за временното съхранение на тези батерии (защото наистина батерии има във всеки дом и ние приветстваме тоя проект, както казаха и хората, не му е там мястото), то за тази машина, за това депо за строителни отпадъци, аз съм категорично против и посмъртно няма да подпиша такова нещо.

От РДНСК и РИОСВ са се аргументирали, че ако протоколът не бъде подписан, това ще доведе до неустойка за община Созопол от три милиона лева.

Даниела Иванова, Инициативен комитет с. Атия: Дължи общината три милиона, няма нищо такова! Министър Нено Димов ги дължи и ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда). Атия не си дава 50 декара гора, попадаща в Натура 2000.

В кабинета на кмета, пред инициативния комитет, директорът на дирекция „Капитално строителство" заяви, че протоколът за въвеждане в експлоатация не е свързан с втория етап на проекта.

Христо Христов, Дирекция „Строителство" в Община Созопол: Общо въвеждане в експлоатация на това депо за временно съхранение на тези отпадъци - това говорим. Нищо подобно за строителни отпадъци и така нататък.

Крайният срок за подписването на протокола е 7 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти обсъждат въвеждане на воден режим в Перник
Експерти обсъждат въвеждане на воден режим в Перник
Премиерът Борисов се срещна с външния министър на Люксембург
Премиерът Борисов се срещна с външния министър на Люксембург