НОВИНИ

Следизборни сметки: коментар на Румяна Коларова и Михаил Мирчев

Днес ГЕРБ ще проведе национална среща, за да направи анализ на приключилите избори. Анализите на БСП също продължават. Резултатите след приключилите местни избори анализираха Румяна Коларова и Михаил Мирчев в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 07.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Доц. д-р Румяна Коларова: ГЕРБ отбелязаха успех. Друг е въпросът, че при всеки успех има и проблеми и бъдещи задачи. Ясно е, че задачата, с оглед на която ще се прави анализ, е бъдещите парламентарни избори. Това е безспорно. Това са следващите избори. Тази година беше свързана с два вида избори, с които ГЕРБ се справи добре.
Доц. Михаил Мирчев: Един от знаменателните факти е, че ГЕРБ досега винаги се явява на избори самостоятелно. Този път на не малко места почустваха вътрешна нестабилност и започнаха да правят коалиции, по подобен начин, както БСП правеше преди 20-ина години. Ще ви дам пример с Кюстендил. На миналите избори ГЕРБ има кандидат за кмет. Той не успява. Сегашният и предишен кандидат за кмет със своята коалиция печели и сега ГЕРБ, защото се усещат - голямата, но слабовата партия, се присламчват към него, правят коалиция и там са наредили още 7-8 партии зад себе си. Това е факт, който не бива да пропускаме, защото като чертаем линията и тук било синьо, там било синьо, тоест гербаджийско, всъщност вече не е съвсем чисто синьо. Вече има доста сложни конфигурации, които спасиха на много места ГЕРБ на тези избори.

Повече политически коментари от двамата експерти вижте в разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Каназирева: Ще подкрепим всяко едно добро решение на кмета на Пловдив
Дани Каназирева: Ще подкрепим всяко едно добро решение на кмета на Пловдив
Доц. Кунчев: От четири седмици има само един нов случай на морбили в София
Доц. Кунчев: От четири седмици има само един нов случай на морбили в София