НОВИНИ

Безплатно мобилно приложение помага на бъдещи майки

Безплатно мобилно приложение в помощ на бъдещи майки създадоха в Пловдив. Технологията следи редица медицински показатели на бременната или желаеща да забременее, и ги изпраща директно до нейния лекар. Учените, автори на разработката, очакват тя да повиши успеваемостта на асистираните бременности.

bnt avatar logo
от Росица Колева
18:32, 25.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
безплатно мобилно приложение помага бъдещи майки

Всяка десета двойка у нас и в Европа има проблем, свързан с безплодието. В България годишно се извършват близо 15 000 различни процедури на асистирана репродукция, като успешните са между 20-30 %. Затова в продължение на две години клиничният ембриолог д-р Борислав Матеев в сътрудничество с преподаватели от Техническия университет разработва безплатно мобилно приложение.

Д-р Борислав Матеев, клиничен ембриолог: Ние разчитаме, че от порядъка на едни 5 до 10% е много вероятно да се повиши успеваемостта на успешно реализираните бременности именно благодарение на използването на това приложение.

Чрез датчици и сензори технологията проследява денонощно температурата, количеството кислород в кръвта, физическия тонус и други показатели на пациентката и с помощта на изкуствен интелект анализира данните.

Така се определя и най-благоприятния момент на зачеване, а в рискови ситуации се включват предупредителни аларми.

Д-р Борислав Матеев, клиничен ембриолог: Официалната световна премиера ще направим в края на ноември в Германия по време на най-голямото медицинско изложение там.

Към приложението вече проявяват интерес специалисти от Германия и Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки: Не знаем коя е управляващата коалиция
Марешки: Не знаем коя е управляващата коалиция
Нов доклад определя кои са най-опасните пътища у нас
Нов доклад определя кои са най-опасните пътища у нас