НОВИНИ

Благодетели възстановиха кръстовете на църквата в еленското село Илаков рът

Благодетели възстановиха кръстовете на една от малкото дванайсетокръстни църкви у нас. Тя се намира в еленското село Илаков рът, а два от кръстовете по фасадата й паднали при земетресението край Вранча преди повече от 40 години и от тогава не се намирали средства за възстановяването им.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:05, 13.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Църквата в еленското село Илаков рът е построена преди повече от век от троянски майстори. И до днес впечатлява с уникалната си архитектура, а във фасадата й са вкопани цели 12 кръста.

Йордан Йорданов - кмет на село Илаков рът: В Търновски окръг друга такава няма, като архитектура и постройка.

След като два от кръстовете й паднали при едно от най-големите земетресения, така и не се намерили пари за възстановяването им, а междувременно били откраднати кандилото и ритуалния кръст.

Драгомир Качешмаров - дарител: Преди няколко години се наложи да правя два сондажа и когато започнахме сондажа, стигнахме до 13 -я метър, но вода не излезе и някак си отвътре ми дойде, ако вода излезе ще даря за църквата, излезе водата в момента, в който си го помислих.


;

Така Драгомир и съседа му Румен решили да възстановят откраднатите църковни атрибутите и двата каменни кръста от фасадата.

Румен Иванов - дарител: Не съм се замислял, просто моментално му отговорих, че съм съгласен, веднага казах, да действаме.
Драгомир Качешмаров - дарител: Камъка, който намерихме, е за два кръста, не за един и се оказа, че те и два трябват и станаха двата кръста.

Сега двамата планират да направят и художествено осветление около църквата и мечтаят един ден отново да я видят пълна с хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти
Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти
Дървопреработватели са притеснени от електронните търгове
Дървопреработватели са притеснени от електронните търгове