НОВИНИ

Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против. Още по темата гледайте в прякото включване на Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
08:32, 13.10.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

1890 жители на Катуница имат право да упражнят своя глас в местното училище, където са разкрити 3 избирателни секции. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа, а първите данни за активността ще бъдат ясни след 10 часа.

;

Референдумът в село Катуница е единственият законен начин местните хора да спрат бъдещата кариера, обяснява председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.

Атанас Телчаров- председател на Общински съвет- Садово: Ако референдумът бъде валиден и повечето хора гласуват с „да" ще даде основание на Общинския съвет и кмета на общината да не подписват документи и разрешителни за добиви на инертни материали в тази местност.

Жители на селото са притеснени, защото кариерата ще намали подпочвените води и ще замърси земята и въздуха.

Ще пострадат ами, много ясно, как няма да пострадат, каква вода ще пием, те я замърсяват, те я взимат.
Красимир Юруков- кмет на село Катуница, община Садово: Това е в разрез с конвенцията на ООН за борбата против опустиняване на земеделска земя. Същевременно има и национална програма.

От Сдружението за спасение на Катуница водят дела срещу решението за концесия и изготвената Оценка за въздействие на околната среда.

Димитър Лулчев- председател на Сдружение за спасение на Катуница: Решението на Министерски съвет е излязло на 9 февруари, тази година 2018-та. Това е преди въобще да има каквото и да било решение за Оценка на въздействие на околната среда. Самото решение за ОВОС е излязло на 22 февруари.

Концесионният терен е на територията на общините Садово и Родопи. Граничи и с друга кариера, за която местните хора твърдят, че е разработвана незаконно от същата фирма, която сега притежава новата концесия.

Атанас Телчаров- председател на Общински съвет- Садово: Нямаха абсолютно никакво разрешение тогава.

Бъдещият концесионер категорично отхвърли обвиненията за нерегламентирана дейност и заяви, че референдумът е незаконен. Поясни, че притежава земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея.

Илиян Филипов- предприемач: Аз в Садово не мога да работя, ако някой не ми продаде земята .. Добивът е разрешен до водно ниво, което означава, че ние няма как да повлияем на подпочвените води на терена.

Хората в Катуница са категорични, че заради дейността на кариерите през годините са били унищожени над 1500 декара земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас
30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение
30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение