НОВИНИ

С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас

Годишно в България с около 3% се увеличават болните от захарен диабет. Данните бяха изнесени по време на 11-тия Национален конгрес на ендокринолозите, който се проведе в Пловдив. Сред акцентите на здравния форум беше зачестяваща нерегламентирана употреба на анаболни препарати и негативният ефект от тях.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
08:41, 13.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Наблюденията на ендокринолозите показват, че все повече млади мъже и жени търсят медицинска помощ след нерегламентирана употреба на анаболни препарати. Безопасните на вид хранителни добавки, витамини и билки често са с неясен състав, казват лекарите.

проф. Мария Орбецова - началник на Клиника по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: Да. Те могат да увеличат мускулната маса, но това води до неблагоприятни метаболитни и сърдечно-съдови ефекти. Затруднява се сърцето. То се разширява - хипертрофия. Покачване на кръвното налягане.

Световната общност също алармира за неправилното употребяване на анаболни препарати, което води до редица здравословни проблеми.

доц. Малина Петкова - ендокринолог в Университетска болница „Лозенец": Те имат прекрасен ефект, когато се прилагат разумно, но тогава, когато има неразумно приложение, без лекарски надзор, те могат да доведат до различни странични ефекти, като могат да подтиснат половата функция на мъжа и ако не се използват разумно, тя остава завинаги подтисната. И ако не се използват разумно възможността за поколения и всички последствия.

Във фокуса на конгреса бяха и метаболитните заболявания, които са станали пандемия в световен мащаб. Данните сочат, че всеки десети човек е засегнат от диабет тип 2. А Европа е на първо място по заболели деца със захарен диабет тип 1, стана ясно още по време на конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Повечето от платформите за инвалиди във Варна не работят
​Повечето от платформите за инвалиди във Варна не работят
Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница
Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница