НОВИНИ

Българи в нужда получиха над 32 тона хранителни продукти по европейски програми

Над 32 000 тона хранителни продукти са реализирани в трите осъществени до момента кампании за подкрепа, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ), съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Ежегодно помощта по операцията „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти“ достига до над 500 000 лица. Данните бяха изнесени по време на съвместна работна среща между Управляващия орган на програмата в лицето на Агенцията за социално подпомагане и партньорската организация, която организира раздаването на пакетите – Българския червен кръст.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:22, 03.07.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
българи нужда получиха тона хранителни продукти европейски програми

Срещата се проведе в гр. Пловдив. На нея беше изнесена също и информация, обобщена от експертите на Управляващия орган, от проучването на мнението на правоимащите лица по време на последната приключила кампания, която стартира през м. декември 2018 г. и приключи през май 2019 г. Над 95% от потребителите са изразили своята обща удовлетвореност от подпомагането с индивидуални пакети с хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни. Одобрение на асортимента са изразили почти 99% от подпомогнатите, а от организацията по раздаването на пакетите удовлетвореността е почти 100%. Проучването се организира от партньорската организация БЧК в рамките на всяко раздаване и оценката на подкрепените лица традиционно е много висока.

Стремежът на Управляващия орган в лицето на Агенцията за социално подпомагане е да оказва подкрепа на партньорската организация БЧК и да следи процеса на изпълнение на раздаването на хранителните продукти с цел успешното реализиране и постигане на заложените показатели, отчитащи влиянието на програмата върху лицата, живеещи в крайна бедност в Република България. На срещата беше представена още степента на постигането на целите и бяха обсъдени постиженията и трудностите в организиране изпълнението на операцията „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти“.

БЧК е дългогодишен партньор на Агенция за социално подпомагане при предоставянето на подкрепа под формата на пакети хранителни продукти от първа необходимост, предназначени за лица и семейства, живеещи в материални лишения.

При последното раздаване в периода декември 2018 г. – май 2019 г. помощта от над 7000 тона хранителни продукти отново достигна до над половин милион българи, живеещи в крайни лишения. Правоимащите получиха индивидуални пакети с 16 вида хранителни продукта от първа необходимост. По информация на Българския червен кръст пакетите са достигнали до нуждаещите се лица благодарение на 3175 доброволци, дарили над 106 000 часа доброволен труд.

Според анализа повече от една четвърт от нуждаещите се от подпомагане (27%) са деца до 15 г., 25% са хора с увреждания, 22% са възрастни над 65 г. и др. Според пола 55% са жени. Консултиране на уязвими лица за балансиран режим на хранене и здравословен начин на живот; консултиране за управление на семейния бюджет; насочване на целевите групи за отпускане на социални помощи и предоставяне на социални услуги в общността и резидентен тип; информиране за предоставяните услуги, финансирани от Европейския социален фонд; други форми на подкрепа, съдействие, индивидуално или групово консултиране, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи, са съпътстващите мерки, осигурени за уязвимите лица от партньорската организация БЧК. На срещата беше обсъдена и възможността при предстоящото раздаване като съпътстваща мярка за желаещите да бъде организирано и професионално обучение по професиите „Болногледач“, „Домашен помощник“, „Социален асистент“, както и да се оказва съдействие за намиране на работа.

За следващата кампания е предвидено пакетите да включват 17 вида храни. Очаква се през месец юли да стартира поетапното зареждане с продукти на складовете на Българския червен кръст, след което ще стартира процеса на организация на раздаването им.

Представителите на партньорите от Българския червен кръст бяха запознати и с отговорностите както на Управляващия орган, така и на бенефициентите по отношение на предотвратяването на нередности и измами. Беше акцентирано и върху националната нормативна база в тази посока.

На срещата бяха отчетени и някои трудности в процеса на реализация на представянето на индивидуални пакети хранителни продукти, но участниците се обединиха около мнението, че добрата комуникация и партньорство между Управляващия орган и БЧК подобрява нивото на организацията и е гарант за успешното реализиране на всяка кампания за предоставяне на хранителни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия - зеленото председателство на ЕС, което иска да ви изненада
Финландия - зеленото председателство на ЕС, което иска да ви изненада
Обсъждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност
Обсъждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност