НОВИНИ

България и Грузия увеличават фериботните си връзки

България предлага финансова помощ и реставратори, които да се включат във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, обяви премиерът Бойко Борисов след среща с грузинския премиер Мамука Бахтадзе. До четири месеца България и Грузия ще открият още фериботни линии през Черно море.

Александър Марков
от Александър Марков
19:43, 16.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

България е предложила на президента Макрон да участва в реставрацията на Нотр Дам - финансово и чрез специалисти, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: България има изключителни реставратори, живописци, ще ги командироваме, да помагат, да участват българи в бързото възстановяване на този символ на християнството.
;

След двустранната срещу с премиера на Грузия, двете страни ще увеличат фериботите през Черно море от два пъти месечно до два пъти дневно.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние усилено строим "Хемус", така че с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна.

Двете страни се разбраха още за пренос на зелена електроенергия от Грузия към България.

Мамука Бахтадзе, министър-председател на Грузия: Повдигнах и най-болезнената тема за Грузия - продължаващата окупация от Руската федерация на 20% от територията ни, което доведе до спад на нивото на сигурност в региона. Само твърдата позиция на международната общност може да доведе до разрешаване на конфликта и установяване на траен мир.
Александър Марков: Другият голям проект, по който ще работят България и Грузия, е изграждането на дигитална инфраструктура, с други думи това ще рече полагането на оптичен кабел за широколентов интернет по дъното на Черно море между двете страни.

Президентът Румен Радев, който също прие грузинския премиер, посочи, че България и Грузия имат стратегическо разположение от двете страни на Черно море и има много потенциал за развитие на транспортните и жп връзки, както и на Южния газов коридор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит
Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит
Партията на Ердоган иска касиране на кметските избори в Истанбул
Партията на Ердоган иска касиране на кметските избори в Истанбул