България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ

Най-реалистичната прогноза на Европейската комисия за приемане на еврото в България е три години - в този срок се включва както подготовката на страната, така и престоят в чакалнята - валутния механизъм ЕРМ 2. Това съобщи в интервю за БНТ заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По думите му страната ни вече е направила първата стъпка за приемане на евровалутата и това е единственият път, който може да следва като член на ЕС.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:34, 08.01.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

България вече е поискала подкрепа от Европейската комисия, за да изпълни условията за приемане в чакалнята на еврозоната. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който увери че еврокомисията е готова и да подпомогне финансово изпълняването на част от мерките.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК: Ние сме подготвили мерки, които да подпомогнат технически страната за структурна реформа за приемане в еврозоната. България вече е поискала техническа помощ не само за да изпълни условията за валутния механизъм, но и в други области.

По думите на еврокомисаря, българите не трябва да имат колебания относно влизането в еврозоната, въпреки че страната ни не е сред богатите членове на евросъюза.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК: Влизането на страната ви в еврозоната ще помогне на икономическия растеж на България. Плащайки в момента с вашата валута, вие не се ползвате от предимствата, които дава разплащането с евро. Приемането на еврото ще донесе на страната както намаляване на лихвените проценти, така и намаляване на транзакционните разходи, увеличаване на ценовата прозрачност, което ще направи и страната по-атрактивна за инвеститорите, ще помогне за повишаване на жизнения стандарт.

Преди да стане еврокомисар Домбровскис е премиер на Латвия и именно неговото правителство подговя страната за влизане в еврозоната преди пет години. Въпреки че страната влиза в еврозоната в момента на криза, успява да се стабилизира без сериозен скок на цените.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК: Еврозоната е в непрекъснат процес на развитие старите страни членки са ангажирани да представят еврото, Европейската комисия от своя страна е готова да подкрепи страните, които са в процес на приемане на еврото. По отношение на България, страната вече е получила в средата на миналата година списък с дейностите, които трябва да изпълни, за да си гарантира членство във валутния механизъм ЕРМ 2.

По думите на еврокомисаря, страната ни ще получи положителен отговор за влизането в чакалнята на еврозоната.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК: Аз съм оптимист и ние работим много близко с българските власти по изпълнение на изискванията и се надявам на положително решение в средата на годината.

Тогава станата ни очаква също така да направи и първа крачка към влизането си в банковия съюз на евросъюза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хванаха хакер, точил данни на политици в Германия
Хванаха хакер, точил данни на политици в Германия
Логистичен тест за твърд Брекзит във Великобритания
Логистичен тест за "твърд" Брекзит във Великобритания