НОВИНИ

България с нова позиция за Шенген

Обрат в позицията ни за Шенген. Премиерът Борисов коментира в Берлин, че не е сигурен дали в настоящия момент е изгодно за страната ни да се присъединява към Шенгенското споразумение. Причината той вижда в спуснатите отново бариери в Централна Европа, както и в миграционния натиск към Гърция. Министър-председателят беше почетен гост на управляващия в Германия Християнсоциален съюз. Оттам дойде подкрепа за България в състезанието за инвестицията на "Фолксваген". Подробностите от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
16:39, 03.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Като голяма чест германските домакини на българския премиер определиха гостуването на българския премиер в програмното им заседание. Депутатите от Християнсоциалния съюз в Бундестага, а както и двама от министрите им в кабинета, бяха поканили тази година за свой гост премиера Бойко Борисов.

На въпрос на "По света и у нас" за присъединяването на страната ни към Шенген, лидерът на Групата на баварската партия се изказа позитивно, но не се ангажира с дата за решение.

Тогава премиерът Борисов изненада:

Бойко Борисов, премиер на България: Към днешна дата дори да съм опозиция няма да приветствам за влизане в Шенген за външната граница поради тази причина. Всеки ден страната ни връща на Гърция около 150 мигранти. Те биха останали у нас, ако България беше част от Шенген.

Борисов обърна внимание и на факта, че между Австрия и Германия отново са спуснати граничните бариери и така Шенгенското споразумение де факто е отменено.

Срещата с Християнсоциалния съюз имаше голяма символична сила. Тя трябва да достигне до потенциални инвеститори като концерна "Фолксваген", заяви лидерът на баварските депутати в Бундестага.

Александър Добринд, председател на Групата на ХСС в Бундестага: Знаем, че става въпрос за предстоящо и частно икономическо решение, а не политическо. Знаем обаче, че политическите рамкови условия също могат да бъдат от значение. И това също е една от причините да сме заедно, за да излъчим сигнал, че приветстваме по-нататъшни инвестиции в България. Това трябва да бъде сигнал към бизнеса

Участието на българския премиер в заседанието на Християнсоциалния съюз от символично се превърна в ключово за началото на новия политически сезон. След осем години чакане България обмисля да заеме суверенна позиция по желанието за присъединяване към Шенгеското споразумение. Същевременно заедно с партньора си в управляващата Германия коалиция протяга ръка към потенциалния инвеститор "Фолксваген".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават разкопките на античния град Рациария край Видин
Продължават разкопките на античния град Рациария край Видин
Експлозия в Антверпен, разрушени са три къщи
Експлозия в Антверпен, разрушени са три къщи