НОВИНИ

Британският парламент дебатира за бъдещето на Брекзит

Важен ден за бъдещето на Брекзит - британски депутати ще внесат законопроект, който цели да попречи на Борис Джонсън да изведе кралството от ЕС без сделка. Очаква се предложението да бъде подкрепено както от опозицията, така и от членове на управляващата Консервативна партия. В този час премиерът Борис Джонсън държи реч пред парламента. Още от кореспондента на БНР Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
17:45, 03.09.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Британската Камара на общините поднови работата си днес следобед. С помощта на разбунтувалите се тори опозицията се надява законопроектът да бъде приет. По-рано премиерът Борис Джонсън обяви, че ако загуби гласуването в парламента ще свика извънредни общи избори на 14 октомври, защото не може да допусне ново отлагане на Брекзит. Външният министър Доминик Рааб застана зад премиера:

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания: Само преди седмица препотвърдих пред останалите външни министри от ЕС нашето категорично намерение да напуснем. Единственото нещо, което ни спира, е мнението на Брюксел, че номерцата, които се кроят в парламента, може да попречат на Брекзит. Надявам се депутатите да се опомнят и да не подкрепят закони в тази насока.

За да може да свика общи избори, на Борис Джонсън е нужна подкрепата на две трети от депутатите. Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин не се плаши от изборите, напротив:

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристите: Ще се радвам, ако се стигне до избори. Готов съм за тях, всички се готови за избори. Ще победим Консерваторите и ще се борим за равенство и справедливост - ценностите, на които нашата партия винаги държала.

Лейбъристите обаче едва ли ще гласуват искането на Борис Джонсън за избори, защото приоритет на опозицията като цяло е да осигури първо блокирането на Брекзит без сделка. От завършила среща на лидерите на опозицията стана ясно, че те са се договорили да не подкрепят извънредни общи избори, докато не бъде гласуван проектозакона на вносителя Хилари Бен от Лейбъристката партия. Ако тази вечер се стигне до гласуване то едва ли ще бъде по-рано от полунощ българско време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС, МВР И РИОСВ проверяват кой замърсява въздуха в Перник
ДАНС, МВР И РИОСВ проверяват кой замърсява въздуха в Перник
Националният съвет на БСП утвърди 161 кандидати за кметове
Националният съвет на БСП утвърди 161 кандидати за кметове