НОВИНИ

България ще излъчи жена за еврокомисар

Служебното правителство ще излъчи жена за еврокомисар, ако след изборите не бъде съставен кабинет. Това заяви премиерът Герджиков, но отказа да назове конкретни имена, с които се водят разговори. За да може Европа да се противопостави на големите икономики на САЩ, Китай и Индия, премиерът подкрепя идеята за федерализация на Евросъюза, представен вчера като една от възможните посоки, в които да се промени Европейският съюз.

Александър Марков
от Александър Марков
17:44, 02.03.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Еврокомисарят, излъчен от България, да бъде жена. Затова настоява и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, заяви премиерът Огнян Герджиков. По думите му, ако след изборите няма кабинет, служебното правителство ще излъчи кандидатура. Той, обаче, не пожела да съобщи повече подробности.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Кого имам предвид за еврокомисар? Няма да Ви кажа. Желателно е да бъде жена. Това е изискване на ЕС. Те държат много на равновесието между половете и понеже ЕК е доста с мъжкото начало, затова голямото желание на Юнкер, а и не само неговото, е комисар от България да бъде жена. И ще бъде жена".

На въпрос на БНТ за представените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер варианти за развитие на Европа в т.н. "Бяла книга", премиерът отговори, че не става въпрос за Европа на две скорости.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Той представи няколко варианта. В тези варианти включително съществува варианта за една глобална Европа, за една Федерация, която аз признавам, че това е моя мечта. Аз съм отявлен глобалист. Смятам, че бъдещето на Европа е именно към федерализация, защото иначе Европа не може да се противопостави на големите икономики в света - САЩ, Китай, Индия в последните години".
;

По думите му България не бива да бъде в задния двор на Европа.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Въпросът е къде е България? - България е на Балканския полуостров и няма да си сменяме мястото. Ние никога не сме били водещи, но искаме да не бъдем в задния двор на Европа и едно от нещата, за които Вие знаете, едно от моите желания, е именно да кандидатстваме за преддверието на Еврозоната".

Именно по въпроса за влизането на България в механизма ERM2, или "чакалнята на Еврозоната", президентът Румен Радев имал известни колебания.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Той има колебания, по-големи от моите. Аз съм по-категоричен в това отношение".

По думите на премиера, дали служебното правителство ще подготви и внесе българската кандидатура за влизане в чакалнята на Еврозоната, зависи от много фактори. Един от тях е времето, което остава на служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави окончателно в ареста Йоан Матев
Съдът остави окончателно в ареста Йоан Матев
50-метров трибагреник разпънаха в училище „Иван Вазов”
50-метров трибагреник разпънаха в училище „Иван Вазов”