НОВИНИ

Българска делегация се преклони пред мощите на Св. Кирил в Рим

Традиционно 24 май се отбелязва и в Рим. Там е гробът на Свети Константин Кирил Философ. Всяка година на този ден, в базиликата Сан Клементе, българска делегация се прекланя пред великото дело на двамата братя и техните ученици. Така беше и днес. В българското посолство в Рим започва празничен прием, на който ще бъдат отличени и хора, благодарение на който в Италия и днес се учи български.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:17, 24.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

По традиция Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний оглави тържествения молебен пред гроба на Свети Константин - Кирил Философ, в базиликата "Сант Клементе" в Рим.

Специален поздрав към събралите се български и чуждестранни държавници и общественици отправиха децата от неделното училище в Рим.

Пред светите мощи се поклониха и представителите на българската делегация в италианската столица, водени от министъра на културата Боил Банов.

Боил Банов, министър на културата: Това е нашата същност, нашата гродост, изключително е вълнението не само за мен, на всички които са тук в момента, да се докоснеш до мощите на Константин - Кирил Философ на този ден, неописуемо е.

Според посланика ни в Италия Марин Райков, в днешния ден България не само празнува своята уникална писменост, но и подчертава приноса и за разпространението на християнството сред славянските народи.

Марин Райков, посланик на България в Италия: Като първа държава приела тази писменост, ние по същество приобщаваме цял един огромен демографски панел на източните славяни, към света на християнство, това е причината, поради която Светите братя са обявени за съпокровители на Европа от Йоан-Павел Втори.
проф. д.ф.н. Кирил Топалов, български посланик при Светия престол: Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. И това е нашият най-голям принос в световната култура, не трябва да го подценяваме, и да наричаме славянски техният език.

Заради посещението на американският президент Доналд Тръмп в Италия и срещата му с папа Франциск, българската традиционна аудиенция при папата по повод Деня на българската култура, тази година беше изместена за 26-ти май. В петък българския държавен глава - Румен Радев ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Русия отбелязват Деня на славянската писменост и култура
​В Русия отбелязват Деня на славянската писменост и култура
Гайдари поздравиха пловдивчани за празника
Гайдари поздравиха пловдивчани за празника