НОВИНИ

Българската Коледа: Нова апаратура за диагностика на деца и новородени в Добрич

С модерен ултразвуков апарат за диагностика на деца и новородени разполага Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Новата медицинска апаратура е получена благодарение на "Българската Kоледа". Апаратът дава възможност за по-точно диагностициране на малките пациенти.

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 07.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Българската Коледа

Досега децата и бебетата от неонатологичното отделение на добричката болница са били изследвани с ултразвуков апарат, получен отново благодарение на „Българската Kоледа", но преди 10 години. И въпреки че все още работи, новият ехограф е много по-добър.

Д-р Йовчо Йовев - началник на детското отделение в МБАЛ Добрич: "Ползваме го ежедневно, ползват го и отделението за новородени. Особено удобно е, че този апарат е разположен на територията на отделението за всякаква вид ехографии. Не се налага пациентът да ходи до друго отделение, до друго помещение и е несравнимо по-нов като програмно обезпечаване и като техническо обезпечаване."

И диагностиката с новия ехограф е далеч по-точна и прецизна, казва младият лекар д-р Колева.

Д-р Николина Колева - лекар в детско отделение: "С апарата се вижда много по-добре, много по-добър е образът от стария и е чудесен за обучение за младите специализанти. В много от случаите апаратурата помага да се доизясни и диагностицира заболяването."

И тъй като кампанията „Българската Коледа" вече започна, лекарите отново разчитат на добрината на хората, за да може грижата за болните деца да е още по-успешна.

Д-р Йовчо Йовев - началник на детското отделение в МБАЛ Добрич: „Спешна нужда имаме от холтер за кръвно налягане, от холтер за 24-часов ЕКГ запис. Старият холтер, който използваме в момента, той до скоро беше единствен за детско, кардиология, въобще за цялата болница. Старият холтер е морално остарял."

Годишно около 2000 деца от цялата област се преглеждат на модерния ултразвуков апарат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Банско отбелязват 108 години от рождението на Никола Вапцаров
В Банско отбелязват 108 години от рождението на Никола Вапцаров
Саудитски принц е купил картината на Леонардо „Спасителят на света“
Саудитски принц е купил картината на Леонардо „Спасителят на света“