НОВИНИ

Български светини в Букурещ са в окаяно състояние

Голяма част от българските светини в Букурещ са в окаяно състояние. Всеки момент може да рухне търговската кантора на карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви, които са най-големите български дарители. За реставрацията на сградата, която е паметник на културата, са нужни три милиона евро.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
17:20, 25.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
български светини букурещ окаяно състояние

Улица „Мошилор" ни отвежда по следите на българското Възраждане в Букурещ. На нея се намира кантората на Евлоги и Христо Георгиеви, която от години е изоставена на произвола на съдбата.

проф. Лука Велчов - председател на Демократичния съюз на българите в Румъния
„Втората част погледнете строежа същински карловски стил. В последната стая е живяла Иванка Ботева-майката на Ботев."

В момента обаче там са се приютили ромски семейства, които са превърнали българската светиня в декор, подходящ по-скоро за филм на ужасите. По нищо не личи, че това е място, където най-заможните българи в Румъния са развивали успешна стопанска дейност. В едно от помещенията се извършват тапицерски услуги. Хората отказват да бъдат снимани, но споделят, че не се притесняват, че постройката може всеки момент да се срути върху тях. Собственик на кантората е кметството на Букурещ.

проф. Лука Велчов - председател на Демократичния съюз на българите в Румъния
„ Тук имат намерение да направят някакви нови строежи и понеже никой не се интересува - затова е изоставена. Аз я знам така от 1948 година, когато дойдох в Букурещ. Същата."

Демократичният съюз на българите в Румъния настоява кантората на братя Георгиеви да се реставрира, преди да е рухнала. Предложил е на местното кметство да се търсят и европейски средства за ремонта. Желанието на българската общност в северната ни съседка е сградата да се превърне в Музей на Възраждането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градското развитие – акцент на „Региони в растеж“
Градското развитие – акцент на „Региони в растеж“
Защо австрийците гласуваха за крайнодесния кандидат за президент?
Защо австрийците гласуваха за крайнодесния кандидат за президент?