НОВИНИ

Защо австрийците гласуваха за крайнодесния кандидат за президент?

Политическо земетресение в Австрия - така медиите нарекоха победата на Норберт Хофер с 36 на сто на първия тур от президентските избори. 45-годишният националист, баща на четири деца, който ходи с бастун след тежка злополука с парапланер и на обществени места разнася личния си пистолет Глок, минава за „дружелюбното лице" на дясната „Партия на свободата". На втория тур на 22 май той ще се състезава с независимия Александер ван дер Белен.

bnt avatar logo
от Александър Андреев - DW
17:17, 25.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Не случайно френският Национален фронт и Марин Льо Пен се зарадваха отново повториха абсурдното си твърдение, че Европейският съюз потискал народите. Хофер получи много гласове от редиците на работническата класа, точно такава е тенденцията и другаде. Във Франция, в Полша, в Унгария хората с по-ниско образование и по-ниски доходи все по-често клонят към истерично и опасно политическо поведение, защото ги е страх от бежанците, от исляма, от тероризма, боят се работните си места, за жилищата и за бъдещето си.

Популисти като австрийската Партия на свободата коварно „превеждат" тези страхове на разбираем политически език и агитират не само срещу бежанците, мигрантите и исляма, но и срещу Европейския съюз. Норберт Хофер членува не само в Партията на свободата, но и в архаични организации, които са типични за антилибералите и националистите - студентско патриотично сдружение и клуб по стрелба.

Той навремето беше срещу приемането на Австрия в ЕС, а днес смята протестите на „Пегида" в Германия за основателни и критикува като твърде мека политиката на правителството към бежанците. А тя всъщност е обратното, защото тъкмо Австрия затвори така наречения Балкански маршрут на бежанците. 45-годишният Хофер победи на първия тур с гласовете на гневните и разочаровани австрийци, а победата му беше звънка плесница за управляващите социалдемократи и християндемократи.

Сега тези две партии, които досега държаха монопола върху политическия живот в страната, са длъжни да реагират с максимална твърдост, защото избирателите на Хофер са объркани и заблудени и могат да поемат в много опасна посока, която близо 80 години доведе на власт популиста Хитлер. Оттогава помним, че мнозинството понякога допуска фатални грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български светини в Букурещ са в окаяно състояние
Български светини в Букурещ са в окаяно състояние
Как усвояваме еврофондовете?
Как усвояваме еврофондовете?