НОВИНИ

Метрото в Брюксел вече работи нормално

Животът в Брюксел се връща към нормалния ритъм месец след атентатите в града. От петък достъпът до летището вече става и с влак. От днес работи и станция Маалбек на метрото, където на 22 март атентатор-самоубиец взриви бомба. Метрото отново работи с пълно работно време, след като почти месец затваряше или в 19 или в 22 часа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:05, 25.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Това е станция Маалбек малко повече от месец след взрива, отнел живота на 16 души. А това е специална възпоменателна стена с разтърсващи послания на роднини на жертвите, които в събота имаха възможност да влязат на перона:

На 22 март влак на метрото беше взривен от Халид ел Бакрауи час след като два взрива избухнаха на летището. 20 минути преди това е имало заповед от полицията за затварянето на метрото, но тя не била стигнала до компанията за градски транспорт. Така и не стана ясно каква е причината за това.

Взривът не причини структурни щети и след края на следствените действия бяха ремонтирани пероните, стените и билетния салон. Освен практическо значение, отварянето на станцията е и важен символ:

Франосаз Ледюн, говорител на компанията за градски транспорт
Това е важна психологическа стъпка. Става въпрос и за връщане на доверието и на нашите пътници, и на нашите служители. Трябва да започнем да работим по нормален начин.

През деня деца от брюкселско училище раздаваха пред Маалбек саморъчно нарисувани картички с послания за мир.

Достъпът до станциите става само през един или два входа, без някаква видима логика защо са избрани точно те, нито пък има указателни табели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как усвояваме еврофондовете?
Как усвояваме еврофондовете?
Изложба на Ненко Токмакчиев в Бургас
Изложба на Ненко Токмакчиев в Бургас