НОВИНИ

​Ръководството на Центъра за градска мобилност подаде оставка

Ръководството на "Центъра за градска мобилност", който отговаря за обществения транспорт в София, подаде оставка. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков на извънредна пресконференция. В петък кметът Йорданка Фандъкова поиска отстраняването на ръководството на дружеството след скандал с обществена поръчка за 60 навеса на спирки на градския транспорт. Заради съмнителната обществена поръчка за 240 хил. лева, спечелена от съпруга на депутатa Ирена Коцева от ГЕРБ, оставка подаде и заместник-кметът по транспорт на София Любомир Христов.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
15:20, 25.04.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

В борда на директорите на "Центъра за градска мобилност" са бившият шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов, който досега заемаше поста изпълнителен директор, Свилен Кръстев, Тодор Тодоров, Румен Стоилов и Надя Маринова. Конкурс за ново ръководство на дружеството ще бъде обявен този четвъртък на заседанието на общинския съвет.

Елен Герджиков - председател на Столичен общински съвет: За нас е ясно, че без доверие е невъзможно да продължи политиката на модернизация и реформите в градския транспорт в София, на които ние изключително много държим. След резултатите от конкретните проверки обаче, ако те покажат или докажат наличието на някакви нарушения, тогава отговорност ще понесат конкретни хора, които седят зад тези решения.

Kметът на София Йорданка Фандъкова e назнaчила външна техническа експертиза, която да установи качествен ли е ремонта на спирките. Независимо какви са резултатите от проверката, председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова подчерта, че проектът все още е в гаранция и ще бъде потърсена отговорност на изпълнителя. Все още няма предложение за ресорен кмет, който да наследи поста на Любомир Христов.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз нямам предвид никого в момента, но ще търся човек, който да е експерт, това е нашия стил и затова не очаквам някакви партийни кандидатури, няма нищо лошо в партийните кандидатури, ако става дума за хора, които са експерти с опит, защото това е много тежък ресор, той е един от най-тежките и най-видимите при всички случаи.

Скандалът с обществената поръчка стана повод и представители на Столичния общинския съвет да поискат отмяна на решението за поскъпването на билета за градския транспорт. Тази седмица общинските съветници на ДСБ ще внесат предложение за оттегляне и преразглеждане на решението за повишаване на цената на билета. В мотивите им са записани погрешната обосновка на новата цена и липсата на ясна методика за образуването ѝ.

Трайчо Трайков - общински съветник, Реформаторски блок / ДСБ: С това решение се отива директно в противоречие с тази стратегическа цел, защото първия и незабавен ефект от него ще е повече от хората, които не ползват преференциални условия за пътуване в градския транспорт ще се качат на колите си или на таксита, защото двама души с билет от 1,60 лв. вече става за повечето курсове почти същата цена.

По-рано днес общинските съветници от БСП внесоха искане областният управител на София да отмени увеличението на цената на билета.

Калоян Паргов, зам.-председател на комисията по транспорт в СО: Различни граждани са готови да сезират и Административния съд за отмяна на това решение. Така, че сагата с билетчето ще се проточи дълго време, което означава, че дотогава ще се возят софиянци на един лев.

Ако това се случи е възможно увеличението от 1-ви юни да бъде отложено. Билетът за градския транспорт в столицата струва 1 лев вече 8 години, а новата цена доведе до няколко протеста в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: НЕК увеличи приходите си и намали разходите си
Теменужка Петкова: НЕК увеличи приходите си и намали разходите си
Борисов се среща с парламентарните групи заради Изборния кодекс
Борисов се среща с парламентарните групи заради Изборния кодекс