НОВИНИ

Блокада на границата с Гърция няма да има

Превозвачите отстъпиха - няма да блокират границата с Гърция за празниците. Новината съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Решението дойде след среща при премиера Бойко Борисов с представители на недоволните превозвачи и туроператори. Превозвачите са категорични, че правят последен компромис.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:48, 25.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Българските превозвачи подготвят декларация с последно предупреждение към гръцките фермери. В нея заявяват, че ако границата отново бъде блокирана, те ще отговорят със същото. На срещата при премиера, превозвачите получиха подкрепата на туроператорите за бъдещи действия. Очакват и представители от други браншове да застанат до тях. До края на седмицата външният министър Даниел Митов ще извика гръцкия посланик у нас, за да му връчи декларацията.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Ако от сега нататък се допусне блокиране незаконно на границата по каквато и да е тема и по каквато и да е причина абсолютно целият български бизнес и всички български браншове, които ще се присъединят към тази декларация, ще блокират и те границата, така че реципрочно ще бъде отговорено на тези незаконни гръцки действия.

Московски благодари на превозвачите, че направиха компромис, за да може на Великден и Гергьовден границата да работи нормално. В противен случай, блокадата би довела до милиони левове загуби за туристическия бранш и за българите, резервирали почивки по празниците в Гърция.

Любомир Столарски - председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт: Като направихме този компромис не значи, че се обезличава нашата идея. Напротив, спечелихме още един бранш, който обеща, че ще бъде твърдо зад нас.
Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Дадохме един ултиматум на нашите съседи, ако искат да бъдем истински европейци, ако искат да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас, в противен случай ние ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим.

Според министър Московски, Брюксел трябва да разработи механизъм за намеса в казуси като този на българо-гръцката граница по време на самите кризисни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как един български продукт спечели 1 млн. долара?
Как един български продукт спечели 1 млн. долара?
 Несъобразена скорост е причина за тежката катастрофа край Луковит
Несъобразена скорост е причина за тежката катастрофа край Луковит