НОВИНИ

Тома Биков: ДПС се намира във военно положение и избира генерал

В студиото на "Денят започва" политическият анализатор Тома Биков и журналистката и политически анализатор Валерия Велева коментираха избора на нов председател на ДПС. Вчера на 9-тата конференция на партията за лидер бе избран Мустафа Карадайъ.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 25.04.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

През последните седмици от редиците на ДПС изтече информацията, че Мустафа Карадайъ ще стане председател. Преди гласуването името му обяви в приветствието си президентът на АЛДЕ Ханс Ван Баален. Тези факти провокираха съмнения, че Мустафа Карадайъ е назначен, а не избран.

"Всеки лидер независимо дали е назначен или избран трябва да се утвърди като такъв. Предстои на господин Карадайъ да се утвържадава. Преди да бъде избран, той беше посочен от местни структури. Повече от половината посочиха него", отговори на съмненията Валерия Велева. Тя каза, че е говорила с много от делегатите на конференцията, които го харесват, защото е млад, енергичен. Харесват неговата "мека агресивност", каза Велева.

Искат да дадат шанс на този млад човек да се реализира. Разбира се, че към него ще има страшно много изисквания, но това е нормално. Винаги казваме - дайте в политиката млади хора, нови лица. Ето едно ново лице. Той всъщност е от осонователите на ДПС - от 91 година, но никога не е парадирал, че е толкова дълго време. Той е един от основателите на младежката организация на ДПС и е един от много изявените организатори на движението. Казват, че има бистър и много точен математически мозък, каза още Велева.

На въпрос защо Доган се е спрял на него, Тома Биков заяви, че Карадайъ идва от структурите и трябва да решава практически задачи, които са свързани с укрепването на структурите.

"И ако трябва по-силно да го кажем - със спечелването на войната с Лютви Местан и неговата партия. Факт е, че ДПС има проблеми, иначе няма да сменя председателя си. Лютви Местан беше избран за

председател със задачата да вкара ДПС в управлението. Той успя. Друг е въпросът, че след това извади ДПС от управлението. В момента основният приоритет е ДПС да се самосъхрани и да препотвърди монопола си в политическото пространство, което му се оспорва от партията на Местан и други партии", каза Биков и допълни: "Чрез наначаването на Карадайъ мисля, че от ДПС и Доган показват, че си дават сметка, че се намират в трудна ситуация и не си поставят по-високи цели, които могат да постигнат. Укрепването на структурите на ДПС е постижима цел. Когато това стане в следващите парламентарни избори, при успешно управление на Карадайъ, ще започнат да търсят ходове към останалите политически сили. Към този момент той не е човек, който би могъл да комуникира отношения на ДПС с други политически сили. Той може да комуникира вътре в партията. Факт е, че той е обичан в партията, обичан е в структурите. Ако трябва по-образно да го кажем, той е един генерал в ДПС. По-скоро човек от армията, не от нарада. И тъй като те се намират във във военно положение, избират един генерал."


Велева допълни, че това трябва да е задължително за националната сигурност на България.

"ДПС е българска партия, винаги е показвала, че е партия, която отстоява националните интереси, защитник на държавността. ДПС никога не е допуснала като партия да бъде проводник на чужди интереси. За разлика от новосъздаващата се формация ДОСТ, която откровено застана на чужди интереси и която откровено се позиционира като проекция на чужда държава и като проекция на чужда имперска доктрина. В този смисъл укрепването на структурите на ДПС е задължение и не случайно Доган се върна в политиката. Той самият съзнава сериозността на положението и затова тази битка и война ще се води между Доган и Местан", каза още Валерия Велева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Джабиров - Карлсон, който снима софийските покриви
Ясен Джабиров - "Карлсон, който снима софийските покриви"
Йорданка Фандъкова: С абонаментна карта цената за пътуване може да е и 50 ст.
Йорданка Фандъкова: С абонаментна карта цената за пътуване може да е и 50 ст.