НОВИНИ

Мор по пчели в Силистренско

Собствениците на кошери от десетина села в общините Главиница и Тутракан няма да могат да съберат така дългоочакваната реколта от рапичен мед.

bnt avatar logo
от Галина Георгиева
06:57, 25.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От няколко дни пчелите в 120-те кошера на семейството на Иван не са адекватни, дезориентирани и умират.

Иван Иванов, пчелар: "Наблюдава се от три-четири дена мор по пчелите и то масов, което е преди сериозните паши и това нарушава бизнеса на много хора. В момента видяхте какво се случва, навсякъде по земята има умрели пчели, продължават да мрат".
Васил Лазаров: "Това ми се случва вече за втори път. Много пчели, подготвили сме магазини. Нападали са навсякъде, стана вече 4-5 дена. И до следобед всичко това умира".

При колегите да споделят мъката и тревогата си са дошли пчелари и от съседните села.

Найден Найденов, с. Долно Оряхово: "Същата работа и при нас, абсолютно същата, едно към едно. Както е тука, така е и при нас".
;

Хората са убедени, че пчелите умират от препаратите, с които са пръскани рапичните полета от местната земеделска кооперация. Оттам отказаха да застанат пред камера, но заявиха категорично, че не са пръскали с инсектициди. Според ветеринара на селото, само лабораторен анализ може да покаже причината за масовия мор.

Д-р Димитър Мацанов, ветеринар: "Дали е интоксикация от пръскане с инсектициди върху рапицата, която е основна паша в момента, или се касае за някое друго заболяване".

Пострадалите стопани са готови да направят изследването, но са скептични, тъй като при подобно умиране на пчелите през 2014-та година лабораторният анализ не доведе до изясняване на причината за масовата им гибел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират дарения за къщата музей на Владимир Димитров - Майстора
Събират дарения за къщата музей на Владимир Димитров - Майстора
Конференция за приложение на иновативна технология за лечение на тумори
Конференция за приложение на иновативна технология за лечение на тумори