НОВИНИ

Изложба припомня пътя на “Кор Кароли”

Варна отбеляза 40-годишнината от старта на първото българско околосветско пътешествие - на капитан Георги Георгиев. На 24 април 1976 година той потегля от Варна за участие в регатата "Остар", едно от най-екстремните ветроходни състезания в света. След успешното финиширане в надпреварата, той решава да запише името си в световната история и предприема обиколка на земята съвсем сам и с малката 9-метрова яхта “Кор Кароли”. Ето как е останал в паметта на варненци легендарният мореплавател.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
12:00, 25.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Капитан Георги Георгиев започва знаменитото си околосветско пътешествие с яхта „Кор Кароли“ от кубинската столица Хавана на 20 декември 1976 година.

Антоанета Георгиева, внучка на капитана: "За самото плаване са ми разказвали, че то е било доста трудно, както се знае. То е направено по време на едни от най-силните бури."

След много водни препятствия и преминавайки през южния и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след 201 дни, 21 часа и 36 минути. Изминатото разстояние е 23 018 морски мили.

Кап. Тома Томов, председател на фондация “Кор Кароли”: "Жоро извърши едно велико плаване, великото плаване на живота си и най-великото плаване на България."

При завръщането си на родна земя капитан Георгиев е посрещнат като национален герой във Варна.

Любка Денкова, член на яхтклуб “Порт Варна”: "Цялото общество, варненско се стече там все едно той беше държавен глава."

Капитан Георги Георгиев си остава легенда в българското плаване. В яхтклуба, днес носещ неговото име, е подредена миниизложба, посветена на живота му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо крайнодесни политически сили набират все по-широка популярност?
Защо крайнодесни политически сили набират все по-широка популярност?
САЩ изпращат още военни в Сирия
САЩ изпращат още военни в Сирия