НОВИНИ

Сърбия след предсрочните избори

Победа за управляващите в Сърбия. Партията на премиера Александър Вучич води на предсрочните избори, които се проведоха вчера. Според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия е била подкрепена от близо 46, 5 % от избирателите. В парламента, обаче, влизат и крайните националисти на Воислав Шешел. Каква е политическата обстановка в Сърбия след изборите?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 25.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Според изборните резултати Сърбия е избрала пътя към Европейския съюз. Вотът се проведе две години по-рано, по настояване на премиера Александър Вучич. Той поиска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Историческа победа", така Вучич определи резултута от вота.


Александър Вучич, премиер на Сърбия: Сърбия ще продължи своя европейски път и ние ще се опитаме да го ускорим. Ние няма да правим компромиси.

Социалистическата партия на Сърбия, която досега беше коалиционен партньор на Прогресивната партия беше подкрепена от около 12 % от гласовете. Според анализатори, Вучич отново ще потърси съюза им. На трето място в изборната класация са крайните националисти на Воислав Шешел. Неговата партия е подкрепена от около 8 % от избирателите.


Воислав Шешел, лидер на Сръбската радикална партия: Трябва да призная, че не съм удовлетворен от резултатите. Ние очаквахме повече, но хората така решиха, ние не можем да им се сърдим.


Крайните националисти в парламента със сигурност ще затруднят плановете на Александър Вучич. Шешел беше оправдан преди по-малко от месец от Международния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия. Той никога не е криел, че за него Европейския съюз е враг, а приятел е Русия.

Пет-процентната бариера премина и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия". Зад нея са застанали около 6, 5% процента от избирателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от Априлското въстание - Павел Бобеков
140 години от Априлското въстание - Павел Бобеков
Сградата на театъра в Силистра се руши
Сградата на театъра в Силистра се руши