НОВИНИ

Българските оранжерийни домати с близо 70% по-скъпи от вносните

Българските оранжерийни домати са с близо 70 на сто по-скъпи от вносните. Цената им на едро е 2,30 лв./кг при 1,30 лв. за стоката от Гърция и Турция. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:52, 28.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Родните домати са най-поскъпналата стока през миналата седмица - с 13,3%.

Българските оранжерийни домати са с близо 70 на сто по-скъпи от вносните. Въпреки затварянето на границата с Гърция, към момента на пазара преобладава вносният домат.

На око трудно можем да познаем, дали един добър е хубав и качествен, все пак цени под 1 лев за домат на пазара, са знак, че той е внесен нелегално.

Цената е по-висока, заради намаленото нелегално внасяне.

Въпреки това, все още за контролните органи е трудно да "хванат" всички нелоялни търговци, тъй като стоката се разпръсква сред десетки малки продавачи. Санкциите са между 500 лева и 5000 лева.

Според Владимир Иванов пазарът остава стабилен, но и сега липсата на коопериране между зеленчуко-производителите е причина за по-високите родни цени.

Липсата на мениджърски подход в бизнеса на плодове и зеленчуци у нас, породи и един странен казус - родни череши, се продават в Белгия, като гръцки. Грешката според Владимир Иванов е изцяло на производителя.

Дали българските зеленчуко-производители ще намерят път към обединение и ще помогне ли държавата за това - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес лекарите в Кюстендил няма да работят с пациенти
Днес лекарите в Кюстендил няма да работят с пациенти
Де Ниро спря документален филм за ваксините от Трибека
Де Ниро спря документален филм за ваксините от "Трибека"