НОВИНИ

Здравето ни се уврежда от смяната на времето, смятат специалистите

Как ни влияе смяната на времето - разговор в студиото на "Денят започва" с д-р Цветеслава Гълъбова и доц. Сотир Марчев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 28.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

За 37-и път влизаме в лятно часово време. Вече сто години в Европа се практикува това с идеята, че така се използва по-ефективно естествената слънчева светлина и освен че се използва по-добре работната ръка се пести електроенергия.

Гълъбова"Не знам колко е спестената електроенергия, но знам, че здравето ни се уврежда", каза в студиото на "Денят започва" д-р. Цветеслава Гълъбова. Причината е, че човек като биологична единица е част от една екосистема, в която всичко е свързано и когато в тази екосистема нещо се наруши, като нарушението на съня на човек - страда всичко. "Човек не е само мозък, не е само крак, ръце, глава - той е всичко. И когато има нарушение в една част като съня, която е жизнено важна функция, тогава се получават редица здравни благополучия. И аз съм категорочно против икономическата ефективност да стои пред здравните благополучия.", допълни д-р Гълъбова.

Рисковете за здравето според нея са много повече от икономическите ползи.

МарчевДоц. Сотир Марчев даде три съвета на хората за адаптация към лятното часово време.

„За да се преборите с този един час сън, който ви липсва, трябва да се наспите. За да се наспите, трябва да си легнете по-рано. Като си легнете по-рано, за да заспите, а да не се въртите в леглото, трябва преди това да сте се уморили. Затова първият съвет - днес, утре, вдругиден наблегнете на физическата активност“, поясни той.

Вторият съвет е да се оставят колите и да се стръгне с градския транспорт. Защото шофьорите са недоспали и катастрофите нарастват. Третият съвет е няколко дни подред родителите да си водят децата на училище. „Най-гадното на въвеждането на лятното часово време е, че зачестяват транспортните инциденти с ученици, отиващи на училище“, каза доц. Марчев.

При смяната на времето се разстройва нашият биологичен цикъл.

Какви са още последствията за здравето ни, вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно слънчево явление в Боровец
Необичайно слънчево явление в Боровец
Ек. Захариева: Стратегията за съдебна реформа е факт, но малко неща са свършени
Ек. Захариева: Стратегията за съдебна реформа е факт, но малко неща са свършени