НОВИНИ

​Българският червен кръст отбелязва 140 години

Това е най-голямата хуманитарна организация у нас, която се радва и на високо международно признание, заяви председателят й Христо Григоров. Президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, който е на посещение у нас, е запознал президента Румен Радев с проект за създаване на логистичен център за бедствена готовност у нас, който да обслужва целия регион, както и на училище за обучение на парамедици от Балканския регион.

Цанка Николова
от Цанка Николова
23:00, 25.10.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

140 години. Дълъг път, но извървян заедно. Заедно с българския народ. За да се стигне до днес, когато Българският червен кръст е една от най-уважаваните организации у нас. А движещата сила е единството.

Христо Григоров, председател на БЧК: Нашата сила е, че ние сменихме девиза "Разделяй и владей!" с един друг девиз "Обединявай и решавай!" и това даде своите резултати.

През годините Червеният кръст обединява различни религиозни общности в едно и застава зад каузи, които помагат на хората в нужда. Най-голямата доброволческа организация у нас е символ на хуманност, съчувствие, съпричастност и солидарност, отбеляза президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на България: Усилията да спасим човешки живот, да направим живота на хората по-лек са много по-ефективни, когато са плод на общо дело и в това също е дълбокият смисъл на тази организация - да споява нашето общество особено в тежки моменти на криза, на бедствие, на изпитание.

Дейността на Българския червен кръст може да бъде пример на Балканите за дружество, което работи в името на хората, категоричен е президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Франческо Рока, президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец: Не е нужно да си герой, не е нужно да имаш супер сили, за да помагаш. Трябва просто да отвориш очите си и да се огледаш какво се случва около нас. Обикновено това подтиква доброволците да помагат на хората в нужда.

А доброволците са там - на точното място в точното време. При наводнения, пожари, бедствия и аварии. Често загърбват своите проблеми, за да помогнат на всеки, който се нуждае.

Мария Христова, доброволец в БМЧК: Доброволчеството носи смисъл, носи удовлетворение, носи ти причина да ставаш от леглото всеки ден.
Ивайло Колитски, доброволец: Хуманността винаги трябва да се спазва, защото ние наистина се стремим към един по-добър свят.

Затова днес всички доброволци си обещават едно - да продължат да говорят езика на хуманността, защото това ще носи смисъл в живота им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият късометражен филм по темата за авторското право у нас вече е факт
Първият късометражен филм по темата за авторското право у нас вече е факт
Горски пожар бушува на Халкидики
Горски пожар бушува на Халкидики