НОВИНИ

Българското председателство на Съвета на ЕС беше отбелязано във Виена

С тържествен концерт “Четири пиана+” в двореца “Ешенбах” Посолството на Република България в Република Австрия, Постоянното представителство на Република България към Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и другите международни организации във Виена и Българският културен институт във Виена “Дом Витгенщайн” отбелязаха българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Александър Детев
от Александър Детев
22:00, 25.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Събитието се състоя на 25 януари в проектирания от известния австрийско-немски архитект Ото Тинеман дворец “Ешенбах” в центъра на австрийската столица. Сред гостите на събитието бяха близо 60 ръководители на дипломатически мисии в Австрия, представители на изпълнителната власт и на президентството в страната. Поздравително слово отправи и Михаел Линхарт - генерален секретар на австрийското Външно министерство.

Програмата беше открита с приветствена реч на доктор Иван Сираков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия. В словото си към гостите посланик Сираков акцентира върху приоритети на българското председателство, позовавайки се на приоритетите “консенсус, конкурентоспособност и кохезия”, които бяха представени от правителството през лятото на 2017 година.

“Дебатите за бъдещето на Европа, заложени в европейския диалог, и приоритети на българското председателство следват желанието на Комисията за по-обединен, по-силен и демократичен Европейски съюз. Вярвам, че до края на председателство всеки гост ще отнесе малка част от България със себе си. Искам да благодаря за перфектната координация на триото Естония – България – Австрия, която допринесе много за българската подготовка на председателството”, каза Сираков.
;

След посланик Сираков думата взе и посланик Светослав Спасов - постоянният представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена. Спасов припомни легендата за хан Кубрат и урокът, който той е дал на синовете си, показвайки им, че само заедно ще бъдат силни.

“Девизът на нашето председателство “Съединението прави силата” е много актуален и важен днес за нашето общо европейско развитие и просперитет”, допълни Спасов.
;

Събитието продължи с тържествен концерт “Четири пиана+” (QUATTRO PIANO+) с участието на музикантите Орлин Димитров, Лора Димитрова, Андрю Уотсън, Мария Даливичева на пиано и Ивайло Деливичев – перкусии. Програмата включваше както аранжименти с традиционни български мотиви, така и музика на композитори като Йохан Щраус, Жак Офенбах, Астор Пиацола, Елтън Джон и Били Джоел.

;

Концертът е само началото на богата програма, която българските институции в Австрия организират по повод председателството на Съвета на ЕС и включва концерти, изложби и други. Заключителното събитие ще се проведе през юни месец в катедралата “Св. Стефан”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС инвестира 600 млн. евро в електропровод между Франция и Испания
ЕС инвестира 600 млн. евро в електропровод между Франция и Испания
Канадският премиер впечатли с ексцентрични чорапи
Канадският премиер впечатли с ексцентрични чорапи