НОВИНИ

България ще поиска 160 млн. евро за опазване на границата

Премиерът Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан днес инспектират охраната на морската и на сухопътната граница с Турция при „Лесово". Там Борисов настоя на срещата на върха на Евросъюза в Братислава в петък да бъде отпусната незабавна помощ за България в размер на 160 млн. евро. за справяне с мигрантската криза. Борисов получил уверението на унгарския си колега, че Вишеградската четворка ще подкрепи това искане.

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 14.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Историческа втора визита на премиера Виктор Орбан в България, след като той за първи път посети страната в края на януари. Двамата с Бойко Борисов се качиха горе до преградното съоръжение по българо-турската граница, до ГКПП Лесово. Там Борисов отправи своето твърдо искане в петък ЕС да реши да отпусне 160 млн. лева в помощ на България, която да ги вложи в техника и разполагане на жива сила, за да укрепи още гранична инфраструктура по браздата с Турция. Премиерът заяви, че му е омръзнало да слуша повтаряното изречение вие не сте сами по отношение на ЕС и че е време за конкретна помощ, от която страната се нуждае.

Двамата с Виктор Орбан обходиха около километър от границата. Видяха преградното съоръжение, термовизионните камери и разположената жива сила. Ето какво казаха двамата премиери по отношение на миграционната криза:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние настояваме в Братислава 160 млн. евро да бъдат гласувани за България и то незабавно веднага, не за следващия период, защото колегите виждат в какво състояние е техниката, тя е натоварена 24 часа. Малките камъчета късат гумите, знаете комплектът гуми колко струва. Акумулатори, техника... едва 20% в момента са на терен от техниката ни, другите са на ремонт. Служителите имат основания за допълнителни възнаграждения.
Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Вишеградската четворка сме направили съвещание как точно да подпомогнем България. Заедно ще я подкрепим на срещата на върха в Братислава. Ще видим каква ще бъде общоевропейската помощ и спрямо това ще решим каква ще бъде нашата помощ за България. Впечатленията от охраната тук са много добри. Българите охраняват границата много сериозно, няма никакви следи от наивност. Именно наивността доведе в Европа над 1 милион мигранти.

Виктор Орбан коментира и друг горещ въпрос и това е изявлението на министъра на външните работи на Люксембург - Унгария да бъда изключена от ЕС заради преградното съоръжение срещу имигрантите и заради нарушаване свободата на словото. Орбан отговори лаконично, че това е поредният абсурд в политиката.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Това е свидетелство за абсурдността в политиката. Ние най-много се забавляваме именно с абсурдността в политиката. Това е положение, в което един комунист от Люксембург иска да учи на демокрация страдалите 40 години от комунизма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет за Кръстовден
Патриарх Неофит отслужи празничен водосвет за Кръстовден
Юнкер поиска още 200 военни от Фронтекс да охраняват границата ни
Юнкер поиска още 200 военни от Фронтекс да охраняват границата ни