НОВИНИ

Борисов категорично отхвърли възможността ЧЕЗ да бъде придобито от държавата

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли възможността електроразпределителното дружество ЧЕЗ да бъде придобито от държавата. Министър-председателят посочи, регуЛаторните институции в държавата, които трябва да бъдат много стриктни и внимателно да следят какво се случва с ключови организации като ЧЕЗ. Борисов не коментира кой ще бъде новият енергиен министър, след оставката на Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
19:17, 25.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Бойко Борисов подчерта, че държавата е загубила контролната си роля върху електроразпределителните дружества още през 2005 г., когато при продажбата им е запазила само 33% от контролния пакет.

Бойко Борисов, премиер: Контролния процент, който позволява да се контролира, е 34%, а държавата си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол.

Премиерът беше категоричен, че няма как дружеството ЧЕЗ да бъда одържавено, както предложиха от БСП. Според него е много по-добре дружеството да остане в частния сектор, защото държавата би била много по-лош стопанин, а като пример Борисов припомни режимът на тока у нас преди години.

Бойко Борисов, премиер: Помните ли България от въздуха, че изглеждаше като дискотека, щото имаше режим на тока, когато бяха държавни ЕРП-тата. Ние сме изцяло за частния бизнес като дясна партия, но важното условие е много силни регулатори... Ако тръгнем да изкупуваме, така що не изкупим и "Нефтохим", и банките, да върнем всичко на държавата, що само ЧЕЗ?

Борисов каза, че е оптимист по темата за Шенген и очаква до края на годината България да влезе в чакалнята на Еврозоната.

Бойко Борисов, премиер: Хем сме им изпълнили всички критерии, хем търсят причина да не ни приемат - а истинската причина е такава - ако България е шенгенска държава, влизайки в Българи и Гърция, до Холандия и Германия няма къде да се спре вълната.

Борисов коментира предпазливо спора между Македония и Гърция за името на западната ни съседка.

Бойко Борисов, премиер: Защото всички сме много чувствителни, много велики и веднага се възпаляват процеси - за името - Скопие и Атина трябва да намерят решение. Не може Македония да бъде спирана за НАТО и ЕС.

За председателството на България на Съвета на европейския съюз Борисов каза, че върви повече от добре, а отзивите от всички европейски страни за домакинството ни са отлични.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в памет на убития руски опозиционер Борис Немцов
Шествие в памет на убития руски опозиционер Борис Немцов
Промени в Конституцията може да отворят пътя Си Цзинпин да остане на власт
Промени в Конституцията може да отворят пътя Си Цзинпин да остане на власт