НОВИНИ

Борисов: От парламентарната комисия за Русия и Турция няма да излезе нищо добро

Премиерът Бойко Борисов критикува създаването на парламентарна комисия, която да проучва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

борисов парламентарната комисия русия турция излезе нищо добро
bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 27.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"От тази комисия няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията ни с Русия и Турция. Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна", каза премиерът, цитиран от агенция "Фокус". Според него дори загражденията, които правим не предизвикват толкова остра реакция.

"Руската федерация направи голям завой по темата с туризма и в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас има 67% повече заявки в сравнение с миналата година... С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни”, коментира премиерът.

С уговорката, че не може да се меси в работата на Народното събрание, премиерът призова председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов депутатите да помислият нужна ли е такава комисия, да прояви цялата си дипломация и да намери решение. Цветанов заяви, че депутатите ще потърсят най-благоприятното решение.

;

Създаването на парламентарна комисия, която да проучи въпроса за намесата на Русия и Турция във вътрешната политика на България, предизвика размяна на остри позиции между външните министерства на Русия и България. Говорителката на руското Външно министерство определи комисията като абсурд, цинизъм и неомакартизъм.

От своя страна българското Външно министерство заяви, че тази позиция само потвърждава съмненията за намеса на Русия.

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната." - се казва в позицията на говорителя на МВнР Бетина Жотева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеник с 9 деца протестира срещу промяната за детските надбавки
Свещеник с 9 деца протестира срещу промяната за детските надбавки
Шествие за за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура
Шествие за за независим съд и ефективна и отчетна прокуратура