НОВИНИ

Разпоредена е дисциплинарна проверка по случая на летище София

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъдат наложени максимално тежки наказания на служителите от летище "София", които на 20 март са пропуснали да направят проверка на документите на пътниците с полет от Париж. Това стана ясно, след като рано тази сутрин Борисов е извикал ръководството на МВР, за да му докладват за инцидента. Министър-председателят е разпоредил в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на "Аерогара София" и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й. Ръководството на МВР предполага, че е имало опит случаят да бъде прикрит от служителите на летището.

Явор Симов
от Явор Симов
20:13, 24.03.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил дисциплинарна проверка по случая. До момента е установено, че служителите, които е трябвало да посрещнат пътниците от полета, не са били на местата си. Така 42-а от пасажерите са преминали, без да им бъдат проверени документите.

По думите на шефа на "Гранична полиция" Светлан Кичиков те са проверени в системата на МВР и сред тях няма такива, които да са били издирвани или оперативно интересни на службите. Дали обаче срещу тези имена са влезли същите хора, МВР не може да потвърди, защото не им е направен физическия контрол на място.

БНТ: Имало ли е опит да бъде прикрит този инцидент?

Главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД "Гранична полиция": Самия факт, че един ден по късно се подава сигнала от ръководството на Аерогари РДГП е красноречив, че е имало може би такъв опит.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Разпоредил съм и се прави дисциплинарно производство на общо 13 човека, включително на всички по веригата и тези, които са ръководителите. Те ще бъдат отстранени от работа, на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна.

Сред проверяваните е и началникът на полицейското управление на "Аерогара София" Явор Русинов, който миналата година беше заподозрян, че е част от престъпна група, прекарвала мигранти.

Главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД "Гранична полиция": Господин Явор Русинов беше проверяван, той беше огласен и в медиите от министерството, но тогава не беше доказано неговото пряко участие, така че...

Вътрешния министър е разпоредил по случая да бъде извършена проверка и от Вътрешна сигурност, защото не се изключва и версията за умишлени действия.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Защото това, което се случва и това което чухте от комисар Кичиков, звучи много наивно, единият отишъл да пуши, другия отишъл да се храни. Как така всичките вкупом ги няма, как така няма една втора-трета система за сигурност? Хората са едната, механично трябва да има други, камери трябва да има.

Радев нарече случая изумителен и каза, че това е едно малко петънце, защото границите ни се пазят много добре. Като доказателство за това главният секретар на МВР съобщи, че тази сутрин на столичната аерогара е задържан гръцки гражданин, издирван от Интерпол. Мъжът е издирван за предумишлено убийство, незаконно притежаване и пренос на огнестрелно оръжие и експлозиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина полицаят герой, който се размени със заложниците във Франция
Почина полицаят герой, който се размени със заложниците във Франция
България няма да експулсира руски дипломати заради случая Скрипал
България няма да експулсира руски дипломати заради случая "Скрипал"