НОВИНИ

Отменено е бедственото положение във Видин

Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира. Отменено е бедственото положение в община Видин. В русенското село Красен река Русенски Лом е заляла къщи и дворове. Днес нивото на река Дунав в по-голямата част на българския участък отново леко се повиши, но в следващите дни се очаква понижение. По темата работиха Даниела Василева, Анжела Каменова,Тихомир Стоичков.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 24.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

След обилния снеговалеж вчера, когато 13 населени места в Община Видин останаха без достъп, днес навсякъде пътищата вече са разчистени и проходими. Продължава да се следи денонощно новото на река Дунав. В помпените станции в региона са въведени непрекъснати дежурства за отводняване на залети от високи подпочвени води площи.

В село Красен, община Иваново, река Русенски Лом вече е заляла няколко двора и къщи, наводнени са мазета и гаражи. Мария Николова казва, че са залети земеделски земи, а дигата, която трябва да пази селото от наводненията, е чак в далечината.

Мария Николова: Ниска е дигата и самата река е затлачена. Трябва да се почисти, а няма пари.

Хората от селото направили подписка с искане държавата да отпусне пари за ремонт на дигата и за почистване на речното корито, но Мария е скептична. И с притеснение слуша прогнозите за предстоящото затопляне.

Мария Николова: Никой не се интересува от нашето положение. Ето там имаме гараж - у гаража влиза. Ей там по стъпалата ни стига водата. И сигурно ще стигне пак.

Хората в Красен се притесняват, че може да започне изпускане на язовирите над селото.

От областната управа на Русе казаха, че всички язовири в региона са под критичния обем. Язовирите Баниска и Бойка се изпускат контролирано, за да се избегне рязко повишаване на река Русенски Лом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради смяната на времето нощните влакове ще закъсняват с час
Заради смяната на времето нощните влакове ще закъсняват с час
В цял свят се провеждат шествия в защита на контрола върху оръжията
В цял свят се провеждат шествия в защита на контрола върху оръжията