НОВИНИ

Борисов: Сделката с ЧЕЗ стана в Чехия

Електроразпределителните дружества са продадени 2005-а година, забележете как са продадени, контролният процент, който позволява да се контролира дружеството е 34%, а държавата си оставила 33%. Още тогава те /БСП/ са заложени да няма никакъв контрол. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос по време на 9-я Зимен университет на младежката организация на ГЕРБ в Сандански.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:30, 25.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
борисов сделката чез стана чехия

В продължение на 90 минути премиерът отговаря на различни въпроси с широк спектър – от Западните Балкани, за отношенията ЕС-Турция, готови ли сме за Шенген, до скандала на седмицата-покупката на ЧЕЗ.

„Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така както сделката с Нова телевизия, за равностойни суми. Тя се продаде за 185 млн.евра, умножено по две 370 млн. лв. По тази логика ние що не си одържавихме, да си имаме още една държавна телевизия. И някой разбра ли от нас кога и къде се продаде. Същото е и с ЧЕЗ. В Чехия става сделката. Сега когато идва в България, ние ще ги посрещнем и проверяваме и едната и другата, и третата, разбира се. Колегите вчера от БСП, приемем, че добронамерено казват държавата да извади 380 млн. евро да я купи, първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005-а не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а Енерго-про и ЕВН що не ги купим”, попита премиерът.

„Не може да ни обвиняват за всичко и ако Теменужка ѝ казах „дай си оставката“, защото при липсата на здрав разум, нали да се разсъждава , отстрани какво изглежда, приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ. Това чува публиката, а това няма нищо общо, нищо истина. Частни компании са си се разбрали, държавните регулатори ще ги наблюдават, но аз не мога да оставя и нейната и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея.

„От опозицията забравиха, че те вързаха електромерите по време на тяхното управление за сметките на хората за ЕРП-та. Ако сега ние речем да не плащаме на американските централи, те директно си взимат парите от ЕРП-та , от електромерите на хората. На това с решение на МС по време на тяхното управление”, каза Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писатели искат отчисления за книгите си в библиотеки
Писатели искат отчисления за книгите си в библиотеки
Протест в Русе срещу насилието над деца в детските градини и училища
Протест в Русе срещу насилието над деца в детските градини и училища